Hírek

2012.10.24. 15:51

Egymilliárdos beruházás indul a gátak megerősítéséért

Székesfehérvár - Országos Duna projekt indult, aminek keretében 30 milliárd forintért erősítik meg a gátakat a folyó térségében. Elsősorban a visszaáramlást megakadályozó gátakat magasítják.

Tribolt Lajos

A projekt  keretében az előírt árvízvédelmi biztonság megteremtése érdekében -  az EU vonatkozó ajánlásai szerint a helyi adottságokat is figyelembe véve, a környezet- és természetvédelmi érdekeket is szolgálva -  fejlesztik az árvízvédelmi rendszert. A védművek egyes szakaszain többféle célt szolgáló szilárd burkolat létesül a vízpart és a műtárgyak jobb megközelíthetősége, a fenntartási munkák és a térség rekreációs lehetőségeinek bővítése érdekében.


A projektben foglaltak megvalósítását a Duna mentén a védett árterületen élő jelentős számú lakosság, a térségben felhalmozott hatalmas nemzeti vagyon árvízi biztonsága, valamint a lehetőségeinek fokozottabb kihasználása indokolja. Ezt az árvíztől veszélyeztetett árterület alábbi főbb adatai támasztják alá: az ország megművelhető területének egyharmada, 1,8 millió hektár mezőgazdasági terület található a védett Duna-szakasz mentén; itt húzódik a vasutak 32, a közutak 15%-a; itt található több mint 2 ezer ipari üzem; a hazai Duna-szakasz védett árterületén 646 településen 2,3 millió ember él; egy 1999-es felmérés a védendő érték-volument a Duna-völgyben akkori árszinten 2100 milliárd forintra becsülte.

 Fejér megyében  a projekt viszonylag kis területet érint. Ercsi és Adony között a Váli vizet, a Szent László patakot és a közös szakaszukat a Dunáig.
 Csonki László, a Közép-dunantúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, hogy a vízfolyáson nincs zsilip, így a Duna visszaáramlása magas víznél veszélyes lehet. Ezért a fent említett vízfolyások mellett a gátakat megmagasítják, koronájukat a mai 3-3,5 méterről 5 méterre szélesítik és azon egy 3 méter szélességű aszfaltozott utat készítenek. Összesen 11,8 kilométer gát felújítása készül el több mint egymilliárd forintból. A munkákkal a jövő év végére kell végeznie a kivitelezőnek, amelynek már átadták a munkaterületeket.
 A megmagasított gát az úgynevezett mértékadó árvíz szintjénél egy, az eddigi legmagasabb, 1965-ös árvíz szintjénél  két méterrel lesz magasabb. Megvédi majd Adonyt, Sinatelepet, Beloiannisz alacsonyabb részeit és az ercsi ipartelepet. A gát tetején futó aszfaltos út árvízi védekezést szolgál, de nem zárják majd le a kerékpárosok elől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!