Hírek

2012.09.22. 17:59

Megyenap Csákberényben

Csákberény, Orondpuszta - Igazán hangulatos kulisszák között, a Csákberényhez tartozó Orondpusztán, Vécsei László polgármester birtokán tartotta idei ünnepi közgyűlését a megyei képviselőtestület.

Házi Péter

Nem véletlen a helyszín, ugyanis a közgyűlés legfontosabb napirendje a tavaly májusban útjára indított Fejér Termék program kibővítése volt. A közgyűlés egyhangú igennel fogadta el a Vargha Tamás elnök által ismertetett előterjesztést, miszerint az önkormányzat pályázatot nyújt be a Fejér Termék mintaprogrammá fejlesztése érdekében. A cél az, hogy a Fejér Termék igazi védjeggyé váljon, a tervek között szerepel Székesfehérváron egy rendszeres, kifejezetten helyi termékeknek szóló piac kialakítása is.

A közgyűlésen felolvasták Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter levelét is:" A helyi mezőgazdaság a lerövidített élelmiszer-ellátási lánccal összekapcsolva már önálló ágazattá vált; és egyre nagyobb a kereslet a terméki iránt. A termelői piacokon a kiváló minőségű, egészséges, magyar élelmiszereket egyre magasabb feldolgozottsági szinten vásárolhatják meg a családok, közvetlenül a gazdáktól. Az élelmiszertermelés egyre gazdaságosabbá válik, és a kistermelők előtt megnyílt a lehetőség, hogy a közétkeztetést is ellássák minőségi termékeikkel. Fontos, hogy a gyerekek finom és egészséges ételeket egyenek az óvodákban, iskolákban, hiszen ők a jövő letéteményesei. Bízom benne, hogy a Fejér Termék Program megerősíti a családi gazdaságokat, a kis- és középvállalkozókat; új színt visz a vendéglátásba, a falusi turizmusba, és egyre több fiatalba önt hitet, hogy érdemes gazdálkodni, családot alapítani; hogy lehet a szülőföldön boldogulni.Kívánom, hogy a Megyenap minden kedves résztvevője felejthetetlen élményekkel gazdagodjon, mert amilyenek az ünnepeink, kicsiben olyanok a hétköznapjaink is.” - üzente a vidékfejlesztési miniszter.

Mészáros János Elek, az egyik tehetségkutató verseny immár megyeszerte ismerte nyertesének dalai után Vargha Tamás elismeréseket adott át a Fejér Termék Program népszerűsítéséért végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Az egyik díjazott Szmola Edina csákberényi keramikus lett, aki a kezdetek óta elkötelezte magát a Fejér Termék Program iránt. Szmola Edina a közös együttműködés során bebizonyította, hogy nemcsak munkájának, hanem szívügyének is tekinti a helyi, minőségi termékek és a kezdeményezés népszerűsítését.

Nagy Róbert László dégi sajtkészítő mester is elismerést vehetett át. Ő termelőként és a Fejér Termék vásár kiállítójaként sokat tett és tesz azért, hogy a megyében minél szélesebb körben megismerjék a helyben készült, minőségi élelmiszereket.

"A Fejér Termék Program és a térség közösségi életében végzett aktív munkájáért" pedig a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Gánt-Bányatelepi Ápoló-Gondozó Otthont is díjazták. Az elismerést Cséplőné Gönczi Veronika, az intézmény telephelyvezető-igazgatóhelyettese vette át.

Ezután kezdődött csak az igazi megyenap az orondi szőlőhegyen, ahol bemutatkoztak a Fejér Termékek hagyományos készítői, volt főzőverseny, no meg harmonikaszó és mulatozás. Együtt vígadtak a megye települései.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!