Hírek

2012.09.20. 05:24

Keresett jól keresők

Székesfehérvár - Örök dilemma, mikor választ jól egy pályakezdő fiatal. Diploma, vagy inkább OKJ-s képzés és egy szakma a megfelelő egzisztenciához, biztonságos, mégis sikeres élethez vezető út?

Miskei Anita

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint bruttó 221 ezer 349, azaz nettó 143 ezer 47 forintot kerestünk átlagosan az év első hét hónapjában.  A KSH adatai alapján a legtöbbet fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (465 ezer 700 forint), ezt az információ és kommunikáció (412 ezer 100 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) követte (390 ezer  100 forint).  A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (138 ezer 800 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (151 ezer 800 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (159 ezer 600 forint) ágakban dolgozók kerestek.


Érdemes tehát megállni egy pillanatra és esetleg szakmát választani, s egy OKJ-s képzésen fejleszteni tovább magunkat. A felmérésekből az is kiderül, a gazdasági területen munkát adó mérlegképes könyvelő szakma a sláger, amit a népes listán pénzügyi- és számviteli ügyintéző, valamint a társadalombiztosítási-, bérügyi szakelőadó képzés  követ. Bársony Csaba, a pénzügyi-gazdasági képzések területén piacvezető képző vezetőjeként elmondta, egyre népszerűbbek az olyan, termelői szektort kiszolgáló, gyakorlatorientált képzések is, mint például a különböző gépkezelői tanfolyamok. A szakember szerint a munkaerőpiacon a legkeresettebbek a pénzügyi, valamint a műszaki és informatikai területen szakképesítést szerzett fiatalok. A tapasztalatok szerint mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek leginkább a vállalatok az elmúlt fél évben, de sok volt a betöltetlen állás az ügyfélszolgálati, kereskedelmi területeken is. A pénzügyi, gazdasági területek mellett az ipari képzések iránti érdeklődés is nőtt az elmúlt időszakban. Melynek az az oka, hogy a cégek felismerték eme tanfolyamok gyakorlati hasznát. S a kereslet olyan gyakorlatorientált, a termelői szektort kiszolgáló tanfolyamokra is igényt tart, mint az emelőgépkezelő vagy a targoncavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!