Hírek

2012.09.17. 15:34

Forradalmi fejlesztés futball cipőknél: Oroszi László tovább dolgozott az irányítósávon

Vál - Miután májusban a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen Oroszi Lászlónak, az irányítósávos futball cipő feltalálójának adott igazat az Adidas elleni perben, Oroszi tovább fejlesztette forradalmi találmányát.

Fejér Megyei Hírlap

Eldőlni látszik az ügy, hiszen a multinacionális vállalat nem fellebbezett a jogerős  ítélet ellen, amely szerint a váli Oroszi László szellemi terméke az irányítósávos futball cipő. Az már csak a vesztes fél  tüskéje lehet a cég által megbízott jogi képviselő   részéről, hogy az Oroszi javára megítélt perköltségnek csak a 70 százalékát fizette  ki a feltalálónak, mondván: a többi nem(!)  illeti meg. Ám ezzel nincs vége:

- Augusztus közepén benyújtottuk a kártérítési keresetünket, most a bíróságon van a sor, hogy mikor tárgyalja ezt az ügyet. Ami a kártérítési öszeget illeti, konkrétumról nem tudok beszélni, hiszen az Adidasnak kellene nyilatkoznia arról, hogy hány pár irányítósávos cipőt adott el, s a bíróság csak azt követően határozhat a tartozás mértékéről - mondta a váli feltaláló.

- Ön a jogerős ítélet óta sem tétlenkedett, tovább fejlesztette a találmányát.

- Már régóta tudtam, hogy az új megoldás is kivitelezhető, csak nem mertem előjönni vele, mert nem tudtam, hogy mi lesz a 12 évig tartó per kimenetele. Ám miután megnyertük a pert, megvalósítottam. Ebből egy olyan csodálatos futball cipő lett, olyan megoldással készült, amely a világon egyedülálló, egyetlen sportszergyártó sem alkalmazza. Ennek a lényege az, hogy bármely gyártó által készített cipőre, akár egy használtra is, utólag képes vagyok egy teljesen más eljárással, 10-15 perc alatt a korábbinál jobb irányítósávos részt elhelyezni, amely a labdarúgót a játék minden fázisában segíti. A cipő felületén elhelyezkedő bordák helyzetének, felületének, nagyságának és csúcsminőségű anyagának változtatásával tudom szabályozni a labda útját. Ez lehetővé teszi a pontosabb passzokat, a labda könnyebb kezelését, a pontosabb lövéseket, a gyorsabb játékot, a labda nagyobb ívben történő tekerését lövés esetében. Ezt a tesztelések bebizonyították. Azt is, hogy esős időben, a vizes pályán is ugyanazok a jellemzői, mint szárazon, köszönhetően az egységes rúgófelületnek. Az is újdonság, hogy minden posztra, legyen az védő, középpályás, vagy támadó, az egyéni igényeknek megfelelő felületet tudunk a cipőre feltenni.

- Nem tart attól, hogy netán ezt is eltulajdonítják?

 - Nem, mert a szabadalmi ügyvivőm, Lantos Mihály olyan részletes szabadalmi leírást készített, amelyet bárkinek nehéz lenne ellopni.

 - Sorozatgyártás?

- Amennyiben megfelelő partner találunk, bármikor, hiszen a technológia kiforrott.

Oroszi azt is elmondta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnél kedvező fogadtatásra talált, hamarosan válogatottak tesztelik a találmányt.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget