Hírek

2012.09.08. 10:03

Alcsúton emlékeznek a főhercegre és a doberdói hősökre

Alcsútdoboz – Emléktáblát avatnak és az első világháborús, tragikus doberdói csata emlékére emlékfát ültetnek az alcsúti kastélykertben szombaton, szeptember 8-án, a 16 órakor kezdődő ünnepségen.

Zsohár Melinda

Az eseményen József Ágost főherceg, frontkatona születésének 140. és halálának 50. évfordulóján emlékezik a szervező József Ágost Emléktársaság és az élő leszármazottak.

Az őszi pompába borult alcsúti kastélyparkot generációkon át szépítette és gyarapította 1827-től fogva a nádornak kinevezett Habsburg József főhercegi dinasztia. József Ágost 1872-ben született Alcsúton, s 1962-ben hunyt el Németországban, magát mindig magyarnak tartotta. Az első világháborúban arról volt nevezetes, hogy nem vonta ki magát magát sem a csata megpróbáltatásai alól, a fronton meglátogatta katonáit, megjárta a lövészárkokat, katonai kórházakat, személyesen beszélt közlegényeivel is. Az isonzói, s az Isonzó folyóhoz közeli Doberdói-fennsíkon mintegy 450 ezer katona esett el, akiket a császári és királyi sereg sorozott be – s ennek fele magyarországi áldozat volt. A magyar többség mellett szlovén nemzetiségűek lelték halálukat az iszonyatos véráldozatot követelő gyilkos háború e szakaszában.

A doberdói hősök emlékére fát ültetnek az emlékünnepségen a kastélyparkban, amelynek vén fái a magyar történelemről sokat tudnának mesélni. Az emlékfa nem csupán az általános szokás miatt történik, hanem a botanikus érdeklődésű és máig becsben tartott angolkert ültető-alkotó József főhercegi család tiszteletének is szól. József Ágost leszármazottai, unokái és azok utódai közül többen jelen lesznek az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!