Hírek

2012.09.04. 17:20

Akcióban a ''parlagfű kommandó'' - A megye kevésbé szennyezett

Székesfehérvár - Kedden a börgöndi repülőtérről szállt fel a "parlagfű kommandó", hogy újabb felderítést végezzenek. A feltáratlanul maradt 65 ezer hektár földterület mellett a szennyezett déli részt ellenőrizték a szakemberek.

Miskei Anita

Néhány éve már helikopteres parlagfű felderítést is végeznek a megyében, melynek koordinátora Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője. Az igazgató elmondta, korábban a megye jelentős részét már feltérképezték, tapasztalataik szerint a déli térségben lelhető fel számottevő mértékben a parlagfű. Hangsúlyozta, most a megye még nem ellenőrzött 65 hektárnyi földterületét is berepülték, hogy teljes képet kapjanak a megyei állapotokról, továbbá visszatértek a déli területekre, ahol jelentősebb volt a parlagfű. Ezúttal különleges akciót, parlagfű szemlét tartottak, hiszen itt járt Oláh Lajos, országgyűlési képviselő, Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatalának egyik elnökhelyettese, Kőműves Tamás akadémikus, illetve egy belga forgatócsoport is.

- Magyarországon 700 ezer hektárra tehető az erősen parlagfűvel fertőzött területek nagysága. Azt mondják a szakemberek, hogy az allergiások száma akár a másfél milliót is elérheti. Ráadásul nem kizárt az évente 10-15 százalékos növekedési ütem sem. Emellett nagyon komoly gazdasági aspektusa is van a  problémának. 30 milliárd forintra tehető az az összeg, amit éves szinten allergia elleni gyógyszerekre költ a magyar társadalom. Súlyos a mezőgazdasági kár is, ahol szennyezett a terület, ott a termeszteni kívánt növényből kevesebb hozam várható. Németországban pedig arról cikkeztek, hogy  parlagfüves időszakban nem ajánlják hazánkat. Ezt a  problémát nem lehet egy-két év alatt megoldani,  hosszútávú stratégia kell. A  költségvetésben nem lesz erre forrás, azzal a javaslattal éltem, hogy uniós forrásokból próbáljunk meg erre konkrét pályázatot kiírni - tette hozzá.

Jordán László elmondta, feladata a parlagfű mentesítés koordinálása. A megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság szakmai irányítószerve a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatala, aminek elnökhelyetteseként a parlagfű elleni védekezési akciótervet is segítette kidolgozni. Fejér megye nem tartozik a parlagfűvel leginkább szennyezett megyék közé. Pest, Somogy, Bács-Kiskun és Szabolcs megye a leginkább szennyezett, innen származik sok pollen. A törvényben június 30-a a határidő, ameddig el kell végezni a parlagfű kiirtását, és ez a dátum jól bevésődött a köztudatba. Addig a gazdálkodók igyekeznek rendbe tenni területeiket. Jellemzően a nyár végére törik meg ez a lendület. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!