Hírek

2012.09.22. 07:55

A Hónap orvosa, ápolója - Doktor Fog és társa, Gyöngyszem

Küzdelmes pályán teljesítenek kiemelkedőt azok, akiket olvasóink hónapról hónapra megszavaznak a legjobb orvosnak, ápolónak. Ezúttal Szigeti Mónika és Szabóné László Magdolna munkáját ismerték el voksaikkal.

Kocsis Noémi

Ritkán fordul elő (nem is tudom, volt-e a rovat indulása óta ilyesmi), hogy a Hónap orvosa és ápolója egymás mellett, ugyanazon osztályon, praxisban  dolgozó személy legyen  hát még az, hogy ők ketten egyazon rendelőben, sőt, szobában dolgozzanak! Pedig a legutóbbi szavazás eredménye éppen egy ilyen különleges páros munkájára irányítja rá a figyelmet: a legtöbb szavazatot kapott doktor, Szigeti Mónika fogszakorvos mellett ugyanis asszisztense, Szabóné László Magdolna lett a legtöbb voksot kapott ápoló  s mindkettőjükkel a szabadegyházai orvosi rendelőben találkozunk, ugyanakkor, a rendelés kezdete előtt.


A modern, világos és patyolattiszta rendelő  (az önkormányzat odafigyel a felújíttatásra) felszerelése még nagyobb települések büszkesége is lehetne, az utca túlfelén az ugyancsak modern gyógyszertár magasodik. A Hónap orvosa Agárdon él ugyan, s fő körzetében, Gárdonyban rendel, de helyettesítőként már három éve ellátja a szabadegyházai betegeket is. Visszahívták, ugyanis kezdő orvosként itt volt az első munkahelye. Egy kicsit mintha hazaért volna - bár eredetileg budapesti, ott született, diplomázott, szintén orvos fia ma is a fővárosban, a SOTE-n dolgozik általános orvosként. No, de ne szaladjunk előre ennyire...

Az iskoláiban a reál tárgyakból erős doktornő viszonylag ifjan ráérzett arra, hogy neki a gyógyítás az útja, de az általános orvos  hivatásánál több fantáziát látott a fogorvoslásban. Harmadszorra sikerült a sikeres egyetemi felvételi - majd mikor 1982-ben friss diplomájával a zsebében leszállt a szabadegyházai vasútállomáson a vonatról, budapesti lányként egyedül kellett boldogulnia, hiszen senkit sem ismert a kistelepülésen. Hogy miért nem a fővárosban kezdett dolgozni? Nos, az ő orvoskorosztálya a '80-as években homlokegyenest a mostani helyzettel ellentétes munkaerőpiaci állapotokkal szembesült - már ami saját szakmáját illeti -, akkor ugyanis nem volt orvoshiány, s a kevés álláshely között a szabadegyházai ajánlat jó választás volt.

Bár közel harminc éve Agárdon lakik, hetente háromszor a mezőföldi község rendelőjében találják páciensei. Itt 2300 bejelentett pácienst lát el, míg Gárdonyban 6200-an vannak, s még agárdi magánrendelése is van. Férje nem szakmabeli, ám nagyfia szintén gyógyító hivatást választott, ahogyan menye is orvos - Mónika doktornő hamarosan első unokája megszületése miatt izgulhat.

A halk szavú, munkájára koncentráló doktornő igazi szabadegyházi munkatársat kapott a kedves, mosolygós Szabóné László Magdolna személyében. Magdika tinilányként kezdett a mostani rendelő elődjében dolgozni - úgy hozta az élet, hogy tanulmányait megszakítva munkába kellett állnia, s mivel neki mindig az egészségügyi pálya tetszett, nem volt kétséges, hol fog dolgozni. Az eredetileg borsodi lány munka mellett bejárt Székesfehérvárra, az egészségügyi szakközépiskolába, s sorban szerezte a képesítéseket.

Általános orvosasszisztens és ápoló, majd érettségi után fogászati asszisztens, klinikai fogászati higiénikus (egyszerűbben mondva: szájhigiénikus) lett. Utóbbi szakma képviselőinek köre egyelőre viszonylag szűk - ők azok, akikkel országos szűrővizsgálatokon, szűrőbuszokon találkozhatunk például, s akik többféle kisebb beavatkozást is elvégezhetnek, többek között a fogkőlevételt.

Magdika különösen szívesen mesél arról, hogy a szabadegyházai rendelőbe járó gyermekek bizony igen ritkán sírnak a fogászaton.
- Szeretnek ide jönni, az iskolások őszi szűrését majd most kezdjük meg. Szerencsére mára felnőtt egy olyan generáció, akik már fontosnak tartják a szájhigiénét és rendszeresen eljárnak fogorvoshoz, vagy szájhigiénikushoz. A gyerekek különösen tündériek, sokat kérdeznek, fogékonyak az idevágó ismeretek megszerzésére. A kollégákkal, védőnővel minden évben megszervezzük az egészségnapot az iskolában, ahová természetesen nem csak iskolásokat, de a település valamennyi lakosát szívesen várjuk. Itt többféle szűréssel és tanácsadással, előadásokkal szolgálunk az érdeklődőknek.


Ám ha a fogszakorvos elfoglalt szakember, bizony az asszisztencia sem maradhat el mögötte... Magdika ugyanis hetente háromszor még egy dunaújvárosi szájsebészeti rendelésen is dolgozik. Szabadegyházán mindenki ismeri, mint mondja, sokszor még a boltban, postán is megállítják a betegek, hogy érdeklődjenek a rendelési időkről. Húszéves lánya egyébként szintén az egészségügyben szeretne boldogulni, ő Szombathelyen szülésznőnek tanul éppen.

Nézzük a rendelés alakulását az interjúk felvételének napján! Mivel Mónika doktornő percekkel korábban érkezett Gárdonyból, Magdolna gyorsan tájékoztatja: ma lesz fogpótlásos esetük, de több tömés is  s bármikor beeshet néhány akut beteg is. Összehangolt, évek óta együtt dolgozó páros az övék. Arra kérem a doktornőt, ne figyeljen egy kicsit, míg Magdika véleményt mond róla.
- Mind szakmailag, mind emberileg a legjobbakat tudom mondani a doktornőről! Hatalmas szerencse, hogy összehozott vele a sors.

Aztán csere - mit gondol a doktornő a hűséges asszisztenciáról? 
- Összefoglalóul annyit mondhatok, hogy Magdika egy gyöngyszem. Ha nem ő állna itt mellettem, ma talán csak Gárdonyban dolgoznék.

Lassan indulunk, mert aznap rövidített a rendelés, s mindjárt kezdődik is. Ha pedig vége a műszaknak, a doktornő kevés szabadidejében kertészkedik, de szeret utazni, kirándulni is. Magdolnát szintén várja a háztartás  a teljes embert kívánó szakma mellett örül, ha együtt tud lenni a család. Egészen hétfőig, amikor Mónika doktornővel együtt újra ott vannak a rendelőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!