Hírek

2012.09.01. 11:05

A hazai vadhús világhírű

Soponya - Míg egy átlag magyar évente 30 kilogramm baromfit fogyaszt, addig vadból a fejenkénti adag alig több mint 1 kilogramm. Ezen remél változtatni a Vadex vadgasztronómiai fesztiváljával.

Silye Sándor

Libamájas fácánpraliné kékáfonya ízzel, vadnyúl rolád vörösboros szedres bíborkörtével, szarvaspástétom, apróvad terrine, tárkonyos muflon, vadpulykamell konyakos libamáj parféval, őzgerincfilé sous vide kakukkfüves elixírrel, dámszarvas gulyás és mini csomboros vadhússal töltött káposzta - csak néhány azokból az ételekből, amelyek a  hatodik országos vadgasztronómiai fesztiválon asztalra kerültek  a Kodolányi János Főiskola gasztroteamjének jóvoltából. Idén először a Vadex Mezőföldi Zrt. rendezvénye már többnapossá bővült, így a tegnapi szakmai bevezetőt szombaton nyílt nap követi, amelyen gasztronómiai és egyéb vadászattal kapcsolatos érdekességek népszerűsítik a magyar vadgazdálkodást. A soponyai Sárvíz-Völgye Erdészeti, Vadászati, és Ökoturisztikai Központban ugyanis lesz szakácstalálkozó,  koronglövészet, megyei vadásznap és solymász bemutató is. 

A tegnapi szakmai előadássorozat azonban igen tanulságos elemekkel szolgált a témában: elsőként kijelenthetjük, hogy a méltánytalanul alulbecsült vadhús igen egészséges - hangsúlyozta előadásában Balsay Miklós, az Erdőért Egyesület vezetője -, mert  az állat természetes tápanyagot fogyaszt, így húsa antibiotikum-mentes. Továbbá, mint Kocsonya Kálmán mesterszakács szavaiból   kiderült, egyrészt igen sovány, másrészt gazdag az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen omega 3 zsírsavban.  Mégis alig fogyasztja a magyar ember...

-  A vadhús a mai napig különlegességnek számít a hazai gasztronómiában, amelyet a  fogyasztás is mutat, ugyanis míg egy átlag magyar évente 30 kiló baromfit fogyaszt el, addig vadhúsból a fejenkénti adag alig több mint 1 kiló - árulta el a megdöbbentő adatot a mesterszakács a pénteki workshopon. Ennek azonban elsősorban nem lehet az az oka, hogy az elejtett vad közel fele külföldre kerül, inkább az ár és az ízvilág az, ami miatt a magyar ember számára kicsit még szokatlan.

A magyar vadgazdálkodás,  vadállomány, vadászati színvonal és a vadhús termékek mégis világhírűek. Ez egyrészt köszönhető a kedvező éghajlatnak, másrészt  a felkészült gazdálkodásnak.

- A lőtt nagyvad nagyon fontos élelmiszeripari alapanyag, amelynek a mennyisége tavaly 12 ezer tonna volt Magyarországon, az apróvadé pedig  közel ezer tonna - mondta Balsay Miklós, aki hozzátett azt is: Magyarországon már évtizedek óta folyik az exporttevékenység, a nagyobb feldolgozó üzemek a 11-12  tonnának a felét feldolgozzák és annak  80-90 százalékát külföldre adják el.

A fesztiválról bővebben itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!