Hírek

2012.08.28. 13:46

Váli-völgyi vigasságok, hagyományőrzőkkel

Vál - Másodjára rendezi meg a váli Bíbor Néptánccsoport a Váli-völgyi vigasságot, környékbeli, s kicsit távolabbi hagyományőrzőkkel szeptember 1-jén. Az utcai felvonulással, dallal-tánccal sokakat jókedvre derítenek.

Zsohár Melinda

Népszerűek a néptáncos és -dalos programok, ilyentájt szinte mindenütt szerveznek fellépéseket. Ám míg egy kultúrházbéli rendezvényre a nézők mennek el, addig a Bíbor Néptánccsoport „házhoz viszi” a bemutatót, a hangulatot. Csókás Elek és barátai, a váli Bíbor Néptánccsoport tagjai tavaly ilyenkor próbálkozotak először az utcai felvonulással és tánccal, s annak örömén felbuzdulva ezt idén megismétlik.

- Még a szüreti bálok előtt vagyunk, remélhetőleg a jó idő is tartja magát – mondja a vezető. – Futó záport ugyan jelez a meteorológia, de megvárjuk, míg eláll, s folytatjuk a táncot!

A mulatság szeptember 1-jén délelőtt 11 órakor zenés hívogatóval kezdődik, a rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A felvonulás a közösségi háztól indul délután 14 óra 15-től, s a szabadtéri színpadig tart. A néptáncosok mellett hastáncosok is szerepelnek, de az új folklór nem zavarja meg a magyaros és svábos hagyományt. A vicces nevű Show-her zenekar is bőven merít a báli-mulatós zenei repertoárból, a régi falusi szokások szerint. A magyarországi nemzetiségiek közül is képviseltetik magukat görögök, szlovákok és horvátok – szép, díszes öltözékeikben, a magyartól eltérő hangzásvilágukkal eleven színfoltjai a kárpát-medencei tradícióknak. Artisták, kézművesek, helyi termékek vására gazdagítja a napot, este héttől gyermekeknek, nyolctól felnőtteknek rendeznek táncházat.

Elfogadta a házigazda Bíbor Néptánccsoport meghívását a Bicskei Hagyományőrző Csoport, a felcsúti Csutkácska Csoport és az Asszonyklub, a váli Dynasma Show Tánc formáció, a bicskei Everydance TSE, a dinnyési Kacagány citerazenekar, a vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport, a piliscsévi Pilisi Kolibri STE, a beloianniszi Pyrgos néptáncegyüttes, a pázmándi Röpike Néptánccsoport, a budapesti Törekvés Táncegyüttes, a váli Vadvirág Dalkör, a sóskúti Večernica Hagyományápoló Néptánc Csoport, a Vox Váli Csoport és az ercsi Zorica Tánccsoport.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!