Hírek

2012.08.15. 16:29

Tíz éve csilingel, nagy örömünkre

Székesfehérvár - 2002 nyarán került fel a Kossuth utcai kétszáz éves műemlék falára az órajáték, amely azóta is zenél, csilingel a fehérváriak és a turisták nagy örömére.

Házi Péter

Kovács Jenő, Ecsedi Mária, Diós Tibor, Korompai Péter  és Schulz István együttes munkája, lelkesedése kellett ahhoz, hogy 2002-ben elkészüljön a Kossuth-udvarban a gyönyörű órajék. A Magyarországon egyedülálló szerkezetet már a nyolcvanas években szerette volna megvalósítani Kovács Jenő, ám az erre leginkább alkalmas és méltó épületrészt 2000-ben sikerült csak megvásárolni.

Annak idején az órajáték a nyolctagú királyi menettel indult: a városba érkező turisták úgy osztják be az idejüket, hogy amikor a kürtös jelzi a királyi menet jöttét, ők már a Kossuth-udvarban legyenek. Az órajáték 2005-ben aztán egy másik pályaszerkezettel bővült, így az órajáték azóta a magyar történelem azon királyait is bemutatja, akikhez legendák fűződnek. Sőt, a ballagás idején, májusban  a diákoknak is kedveskedik az órajáték az őket idéző figurákkal - idézte fel a kedves és kedvelt látványosság fejlődésést Cser-Palkovics András polgármester az évforduló alkalmából tartott ünnepségen.

Mint Kovács Jenő órásmester elmondta, az órajáták 24 különféle dallamot tud, általában három-négyet játszik, de karácsonykor jelentősen bővül a repertoár. A bazilika egykori kántora, Hellenbach Dénes által írt Szent István-köszöntő dallamainak meghallgatását követően az érdeklődők megnézhették a harangjáték alatti óramúzeumot is Kovács Jenő tárlatvezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!