Hírek

2012.08.22. 05:38

Tesióra minden nap, de hol?

Fejér megye-Budapest - Komoly szervezési feladat elé állítja az iskolákat a szeptembertől minden nap kötelezően megtartandó tornaóra. A rendszeres testmozgásra nevelés fontosságát senki nem vitatja, csak van, ahol nincs is tornaterem...

S. Töttő Rita

Heti ötször, azaz gyakorlatilag minden nap tornáznak idén szeptembertől az elsős kisdiákok, az ötödikesek és a kilencedikesek a szeptember 1-jétől életbe lépő köznevelési törvény rendelkezései alapján:  felmérések szerint az elmúlt két évtizedben  megháromszorozódott a kövér gyerekek száma Magyarországon, ami egyrészt az életmódváltozásnak, másrészt az egészségtelen táplálkozásnak tudható be. Az iskolai büfék reformja után most itt a mindennapi tornaóra bevezetése, ami számos előnnyel jár, de vannak iskolák, amelyek átugorhatatlan akadályként élhetik meg e kötelezvényt. Legfőképpen azok, amelyek nem rendelkeznek megfelelő helyszínnel, ahol a gyerekek ötszöri testnevelését meg tudják oldani.

A kistelepüléseken tagintézményekként működő iskolák egymás közt nagyrészt megoldják e feladatokat, de van, ahol komoly tárgyalásokat s további fejtörést igényel a kérdés. Ilyen Fejér megyében például a móri Perczel Mór Szakképző Iskola, amelynek szép nagy szabadtéri tornapályája van, de hűvös, csapadékos időben más megoldást kell keresni a tornaórákra. Néhány éve még a Wekerle Sándor Szabadidő Központban béreltek helyet a téli időszakban, ám ezt a lehetőséget a fenntartó - a megyei kormányhivatal - túl drágának ítélte meg, így tavaly már különféle szükségmegoldásokkal éltek.

- Délutáni sportkörökkel próbáljuk a megnövekedett tornaóra számot megoldani - árulta el Pitka Veronika, az iskola megbízott igazgatója. Emellett a szomszédos  iskolákkal is egyezkednek arról, hogy a hatodik-hetedik-nyolcadik órában esetleg odamehessenek a diákok testnevelés órára. Mátrahalmi Tibor, a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője hozzátette: a sportközpont fenntartójával,  az önkormányzattal is tárgyalnak, hátha meg tudnak egyezni egy barátibb bérleti díjban.

Hasonló gondokkal küszködik a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola is, amely szintén kiváló szabadtéri pályákkal rendelkezik, de a téli mínuszokban nem küldik ki a tanulókat.

- Sokat gondolkodtunk azon, hogyan oldhatnánk meg a problémát - mondta Turcsányi Sándorné igazgató, aki szerint jelenleg ők is a délutáni sportkörökben - például néptánc tanításban - látják a megoldás egyik felét, a másikat  a testnevelés elméleti részének tanórai kiváltásában. Magyarán megeshet, hogy kénytelenek lesznek testnevelés elméletet tanítani néhány órában a padban ülő gyerekeknek.

- Eddig is nehéz volt, az étteremben tolták el például az asztalokat, ha kellett - említette a szükségmegoldások egyikét Mátrahalmi Tibor az iskola gondjai kapcsán. E két iskolánál is felmerült néhány éve a PPP konstrukcióban  történő tornaterem építés, ám akkor nem vágtak bele, mert túlságosan kedvezőtlen feltételekkel, túl hosszú futamidőre vállalhatták csak volna be a beruházásokat.

- Ez pedig a biztos anyagi csődöt jelentette volna - vélekedik a központ vezetője.

- A kezdeményezésnek az a legfőbb erőssége, hogy nem csak az iskolaigazgatók, de végre a szülők is elgondolkoznak azon, hogy milyen fontos a rendszeres testmozgás. Véleményem szerint az általános iskolák egy kis "játékkal" el tudják majd osztani az osztályokat az egyszem tornaterembe: az alsósok - mivel napközisek - délután is tornázhatnak, ami új lehetőség, a felsősöket kell majd "bezsúfolni" lehetőség szerint még az ebéd előtti időszakba - osztja meg véleményét Szili Csaba, az Innovatív Iskolaigazgatók Országos Egyesületének elnöke, egyben a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója. Szerinte a középiskolák esetében  már nagyobb nehézségek lesznek, hiszen egy továbbtanulni szándékozó, délutáni különórákra járó tizenévest nehéz lesz "rábírni" arra, hogy mondjuk délután háromkor vegyen részt egy tornaórán. Ráadásul a külön edzésről szóló igazolások elfogadásának rendje sem tisztázott. Szili szerint azonban mindenképpen örvendetes, hogy törvényi szinten is kiemelt helyre került a testnevelés.

 

Szerintem

Az iskola és a diákok szempontján túl van egy harmadik, amely szintén nem elhanyagolható a mindennapos tornaórák kapcsán: ez pedig a szülőé, aki eddig úgy-ahogy, egy egyszerű tornafelszereléssel, 1-2 ezer forintos cipővel megoldotta a tesióra felszerelésének kérdését. Ez most nem biztos, hogy elég lesz. Az ezerforintos tornacsuka néhány hónap alatt elrongyolódik, lehet venni másikat - vagy épp már a legelején beruházhat az ember egy minőségi sportcipőbe, ami aztán kibír akár több évet is. Az ilyenek ára azonban borsos, nem sokan engedhetik meg maguknak. Bár ha elméletben okítják csak a gyerekeket a testnevelés fontosságára, akkor ez a tétel továbbra is mellékes kérdés lesz... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!