Hírek

2012.08.10. 07:40

Reményhal lenne a legjobb fogás - A hőség elől sokan az asztaloknál keresnek menedéket

Székesfehérvár - Egyre több vendéglátóhely nyílik a belvárosban. A történelmi falak között végigsétálva egymást érik a teraszok - az egyik dugig van, a másikon alig ücsörög valaki.

Fejér Megyei Hírlap

- Ha lenne olyan fogás, hogy reményhal, nálunk azt fel lehetne szolgálni - utalt az egyik felszolgáló "a remény hal meg utoljára", "La esperanza muere al último" mexikói közmondásra.
Vannak olyan teraszok, ahol alig lehet helyet szerezni, de akad olyan is, ahol két-három ember már soknak számít. Ahol az olimpiát nagy képernyőn vagy kivetítőn lehet nézni, ott többnyire telt ház van, de alkalmanként az üres szórakozóhelyek is megtelnek  akkor, amikor valaki, főleg  a művész- vagy romkocsmák törzsközönségét  alkotó fiatalok valamilyen programot szerveznek.  Az elnevezés csak definíció kérdése, hiszen az a pár hely, amelyik ilyen besorolásra tart igényt, nagyjából kiegyensúlyozott forgalommal dicsekedhet.



 Az utóbbi hetekben nagyon megcsappant a forgalom - mondták többen is. Talán a nagy meleg miatt, hiszen a többi utcán se látni embert,  de az is lehet, hogy a feltúrt utcák riasztják a vendégeket. Az biztos: ahol nagy az átmenő forgalom, ott nagy a "beülő forgalom" is - igazol vissza egy régi vendéglátós igazságot a kép. Ez az Országalmánál, a Bazilikánál és a színháznál látszik igen erősen. Utóbbi helyen, a teátrum mögötti sörözőben például nemrég jelentős bővítés is történt. A válság ellenére mások is komoly beruházásokat végeztek el. Több épületnél is komplett portál és bútorcsere történt. Érthető, ha sok vendéglátós azt szeretné, hogy a történelmi belváros rekonstrukciója  miatt - a dömperek, a harsány kubikusok  és  a szálló por nem a legjobb vevőcsalogató - némi ellentételezést kapjanak az önkormányzattól.  Erre állítólag már van ígéret, igaz, üzleti titokra hivatkozva egyik üzletvezető sem kívánta annak részleteit elárulni. Abban  a megkérdezett vendéglátósok legtöbbje egyetértettek, hogy ha  a teraszok miatt fizetendő közterülethasználati engedély díjában kívánják kompenzálni őket, azt nem a munkálatok alatt, hanem a befejezés után lenne igazságos megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!