Hírek

2012.08.24. 06:19

Jelentős lehet a bírság - A kutyának kerítésen belül a helye

Felcsút - Bármely családi házas övezetben előfordulhatott volna, de most itt közeledett barátságtalanul egy udvarból kiszökött kutya a járókelő felé. Olvasónk szerint akár baj is történhetett volna...

Fejér Megyei Hírlap

Korán reggel, munkából hazafelé tartott olvasónk, amikor arra lett figyelmes, hogy egy kutya acsarkodik felé – meglehetősen barátságtalanul. Persze ilyenkor kevés jó megoldás létezik, amelyek közül az egyik mindenképpen az, hogy lehetőleg ne ingereljük tovább az állatot, ne bámuljunk a szemébe és ne rohanjunk el pánikszerűen.
– Szerencsére kijött a házból a gazda és megfogta a kutyát, de mi lett volna, ha nem veszi észre időben a szökevényt? – kérdi jogosan olvasónk, aki szerint talán még rá is támadt volna az állat. Nehéz ilyenkor higgadtan cselekedni, de meg kell próbálni tisztázni a helyzetet a tulajdonossal és felhívni a figyelmét, a kutyának az udvaron belül a helye.


– Kutyát udvarban úgy kell tartani, hogy a kerítésen kívülre semmilyen körülmények között ne kerülhessen az állat póráz nélkül – szögezi le Molnár Tamásné, az Alpha Segítő Kéz Alapítvány titkára, aki sok hasonló esettel találkozott már, ezért tudja, ha akkor a kutya rátámad a járókelőre, az minimum kutyával történő veszélyeztetésnek számít. – Ha viszont nem lehet hatni a tulajdonosra, a területileg illetékes önkormányzatnál érdemes bejelentést tenni, ez majd kivizsgálja a tartási körülményeket, s ha azok nem megfelelőek, kötelezhetik a gazdát módosításokra, mondjuk például a kerítés megerősítésére. Sokszor elfelejtik a tulajdonosok, hogy komoly költségekkel járhat, ha a kutya kiszabadul az utcára és sérülést okoz. Itt nem csak az elszakadt nadrágra gondolok, hanem például egy komolyabb sérülés esetén a kiesett munkabér és a táppénz közötti különbözetre is. Ezért egyáltalán nem véletlen, hogy ma már több lakásbiztosítás tartalmazza az ott tartott kutya által okozott kár megtérítésének lehetőségét is – teszi hozzá Molnárné.

Közösségellenes magatartás lehet a galambetetés is

A padon ülő, száraz kenyeret dobáló néni közösségellenes magatartást tanúsít – legalábbis némely településen, ahol szabály tiltja a galambok közterületi etetését. A tavaly elfogadott önkormányzati törvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy rendeletben meghatározzák a tiltott, közésségellenes magatartásokat és az elkövetőkkel szemben a pénzbüntetés kiszabásának szabályait.

A központi jogszabály azt mondja, hogy az önkormányzat ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság és 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabását rendelheti el. Az ebből származó bevételek az önkormányzatot illetik. Az önkormányzatok a rendeletben olyan dolgokat szabályozhatnak és szankcionálhatnak, amelyekről országos jogszabály nem rendelkezik. Hogy melyik önkormányzat mit tart fontosnak bevenni a rendeletbe, azt maguk döntik el.

Székesfehérváron és Mányon például tilos a galambok közterületen történő etetése, ám ezt Bakonykútiban valószínűleg nem tiltják majd meg. Gárdonyban közösségellenes tevékenységnek számít, ha valaki a városi köztemetőkben a nyitvatartási időn kívül tartózkodik, vagy ha ott a hely csendjét sértő zajt kelt, vagy kegyeletet sértő magatartást tanúsít. Sok településen bekerült a rendeletbe a porták előtti területek rendbentartása. Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el Gárdonyban az ingatlan tulajdonosa vagy tényleges használója, aki az ingatlan körüli járdaszakasz, árok, zöldsáv úttestig, de minimum az ingatlantól mért 10 méteres sávig terjedő területe gondozásáról, tisztántartásáról nem gondoskodik. A szabályok az egyes településeken eltérhetnek, ezért érdemes utána nézni a lakóhely szabályozásának, illetve a meglátogatott településének.

Szerzők: S. Töttő Rita, Tribolt Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!