Hírek

2012.08.24. 12:43

Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara elnöke

Szigetszentmiklós – Egyelőre lassú a kamarai regisztráció, mondta el Győrffy Balázs, a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett ideiglenes elnök. Tizenöt kamarai osztályba jelentkezhetnek szeptember 31-éig a hazai agrártermelői és élelmiszeripari szektor szereplői, a gazdasági társaságoktól az őstermelőkig.

Zsohár Melinda

Az őszi kertészeti szakkiállítás, a Hortus Hungaricus előtt egy hónappal invitálta a szakújságírókat beszélgetésre a nagybani virágpiac. A sajtó képviselőit ezúttal tájékoztatta röviden Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara frissen kinevezett elnöke a rövidtávú tervekről. Egyelőre a legfontosabb, hogy valamennyi érintett regisztrálja magát, hiszen kötelező a tagság, s a becsült mintegy 400 ezer (!) leendő tagból alig néhány ezren jelentkeztek eddig. A köztestületbe való belépés regisztrációs díja ötezer forint, a tagdíjat pedig a bevételek alapján állapítják meg, sávosan. Egymillió forint lesz a felső határ, a be nem fizetett tagsági díj azonban adó módjára behajtható.

Az agrárkamara átalakítása csaknem kétévi előkészítés után történik meg, a nemrégiben elfogadott kamarai törvény után gyorsultak fel az események. A korábbi 21 területi kamara beolvad az egyetlen egységes kamarába, a jelenlegi elnökség ideiglenes, az elnököt és az elnökségi tagokat Fazekas Sándor miniszter nevezte ki. Győrffy Balázs elmondta: bár a törvény 2013. májusáig kötelezi a köztestületet a választás kiírására, bizonyosan nem várnak vele január-februárnál tovább. A húsz elnökségi tag és az elnök jelenleg az elnöki és titkári feladatokat is ellátják egyszerre, tette hozzá.

Korábban öt osztály működött az agrárkamarában, most tizenötre bővül a számuk. Hat mezőgazdasági, hat élelmiszergazdasági és három vidékfejlesztési osztályba regisztrálhatnak, s a későbbiekben lesznek alosztályok is. Az élelmiszergazdasági osztályok között önálló egy-egy osztályt képeznek például a hús- és tejfeldolgozók. A hat mezőgazdasági osztály: növénytermelés és kertészet, állattenyésztés, egy-egy külön osztály mindkét előbbinek a hozzájuk való input anyagok termelésére szakosodottak, s külön osztályt képez a növényi és állati termékek kereskedelmével foglalkozók csoportja.

Győrffy Balázs emlékeztetett: a lassú jelentkezés után meggyorsul a regisztráció, az informatikusok tartanak a rohamtól! Sokat segítene, ha nem az utolsó pillanatban terhelnék a szervereket a leendő tagok. A kezdeti bizonytalanságok hamar eloszlanak majd, ha rutinosabbá válik valamennyi kamarai szereplő - a köztestület szervezete ugyanúgy, mint a csatlakozó agrárgazdálkodóké. Mást és mást igényel szolgáltatásként a kis tételben gazdálkodó őstermelő, a kézműves élelmiszer előállító, s mást a hatezer hektáros nagygazdaság. A törvényhozó üzenete egy fontos tényben egyértelmű: egy tagnak egy szavazata van! Egy voksot ér a falusi zöldségtermesztőé, a mézesbábosé, a néhány fóliasátorban uborkát termesztőé ugyanúgy, mint a hatalmas területeken többezer tonnányi gabonát előállító társaság vezetőjéé, vagy a műtrágya és vetőmagforgalmazóé. A falugazdászok is a Magyar Agrárkamarához csatlakoznak, s segítenek a regisztrációban is a hozzájuk fordulókhoz, hangzott el. A kamarai tanácsadók hivatalosan nem, de a gyakorlatban szintén részt vesznek ebben a folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!