Hírek

2012.08.14. 18:16

A levegőből derítik fel a parlagfűvel fertőzött részt

Hajmáskér - Két nap alatt felderíthetőek a megye parlagfűvel fertőzött területei, majd beazonosítják a tulajdonosokat. A növényvédelmi intézkedést megteszik, a bírságot türelmi idő nélkül kiszabják.

Tihanyi Tamás

A parlagfű légi felderítése 2009-ben kezdődött el Komárom-Esztergom és Fejér megyében. Néhány ezer hektárt repültek be a szakemberek és gyűjtötték a tapasztalatokat.

A korábbi, 2004 óta alkalmazott felderítési eljárás Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője szerint "meglehetősen igazságtalan" volt.  Július 30-a után kell a földhasználónak parlagfű mentesen tartania a területét, megakadályoznia, hogy a növény bimbós állapotba kerüljön. Ezt a fagyok beálltáig kell megtennie. A szakemberek térinformatikai eszközökkel próbáltak adatokat adni a megyei földhivataloknak a  fertőzöttségről. Ez a módszer nem vált be, az adatok nem bizonyultak pontosnak, az ellenőrök képtelenek voltak a rendelkezésre álló idő alatt bejárni a megye teljes területét.  Talán tíz százalékot vizsgáltak meg,  s ennek a területnek a töredékén találtak parlagfüvet. Ám a légi felderítés teljesen új fejezetet nyitott.

- A múlt évben  már nyolc megyében végeztek a szakemberek légi felderítést, Fejérben 125 ezer hektár fölé tudtunk berepülni a 260 ezer hektárból - folytatta Pálmai Ottó. - Tavaly csak későn, szeptemberben tudtunk repülni, idén már jóval korábban elkezdtük a munkát. Az elmúlt héten elbíráltuk a pályázatokat, pénteken a nyertessel megbeszéltük a részleteket. Hétfőn már tíz és fél órát repültünk, s kedden reggel folytattuk a munkát.

A laikusnak, aki többnyire a kezében tartott parlagfüvet sem ismeri fel, nyilván furcsa, miként lehet ugyanezt megtenni egy helikopter fedélzetéről.

- A térinformatikai módszereket nem nélkülözhetjük. Három kilométeres pásztákat jelölünk ki, a helikopter pontos GPS koordináták alapján repül 160-180 méteres magasságban, 160 km-es sebességgel. A fedélzeten három szakember foglal helyet, ők  ilyen magasságból fel tudják ismerni a fertőzött területet:  de nem a konkrét parlagfüvet. Ez elég  egyszerű tarlón, mert ott egyértelműen látszanak a zöld foltok, ahol egyébként 99 százalékos biztonsággal  parlagfüvet találunk.  A kukoricában és a napraforgóban is hasonló módon megy a felismerés. Ha kell, a helikopter leereszkedik  10-15 méterre, bemérik a GPS-pontot, s másnap már a földi szakemberek kifejezetten a fertőzött területre mennek pontos felmérést végezni.

Hétfőn tizennégy fertőzött mezőgazdasági területet találtak, ebből egy volt tarlón, a többi napraforgóban.

 

Jobb megelőzni a felderítést, a bírságot

Az eljárás a légi felderítés után a következő: a földhivatal a bemért koordináták alapján meghatározza a föld tulajdonosát, az információkat átadja a növényvédelmi hatóságnak, amely a jogszabály rendelkezései szerint elrendeli a védekezést és kiszabja a bírságot.  Ez pedig igen magas lehet: a minimális összeg  15 ezer forint, a maximális tétel (három éve emelték így fel) 5 millió forintra rúg, amely elképesztően sok. Ráadásul a kényszerkaszálás és a felderítés  költsége is a földhasználót terhelheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!