Hírek

2012.07.13. 16:53

Várpalotán tisztítják majd a csóri szennyvizet

Csór - A vezetékes víz közel hatvan éve látja el a község lakóit, ám a csatorna eddig nem épült meg. A most kezdődő, több mint félmilliárdos beruházás jövő májusra megoldja a gondokat.

Tribolt Lajos

Elkezdődött Csór csatornázása. A több, mint 500 millió forintos beruházáshoz 455 milliós uniós támogatást kapnak. A többi forrást a lakossági közmű hozzájárulásból fedezik, ingatlanonként 250 ezer forintot kell fizetni.
A munkák azért fontosak, mert Csóron jelentős vízbázis van, amely a településen kívül Székesfehérvár egy részét is ellátja ivóvízzel - mondta el Csete Krisztián polgármester, a beruházás ünnepélyes indításakor. Éppen a vízbázis megléte az oka, hogy a településen tisztítómű nem építhető. Ezért a várpalotai tisztítóműbe vezetik a csóri szennyvizet. A 2,9 kilométeres gerincvezeték megépítése lesz az első feladat. Ezt követően, a majd 1900 lelkes községben 24,8 kilométer csatornahálózat épül. Három átemelőre is szükség lesz.
A beruházást már 2006-ban elkezdték szervezni. A 2009-es lakossági szándék felmérésekor az ingatlanok  73 százalékos rákötését jelezték. A most elkezdődött projekt befejeztével legalább 66 százalékos bekötési arányt kell elérni. Aki most nem csatlakozik, később kénytelen lesz, hiszen az új országos szabályok szerint, aki nem köt rá a megépült hálózatra egy éven belül, az a tízszeresre emelt környezetszennyezési díjat fizeti.
A polgármester abban is bízik, hogy a csatornázás csökkenti a talajvízszintet, és javítja a talaj állapotát.  Még talán befektető is érkezhet a faluba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!