Hírek

2012.07.07. 12:35

Őseink kultúráját idézték a Csaba napon

Székesfehérvár - Hosszú esztendőkre visszanyúló hagyományai vannak az Attila-napi, az Árpád-napi, a Csaba-napi és a Koppány-napi hagyományőrző találkozóknak, melyeknek a Zöldtanya ad otthont. Ma a Csaba napot tartották.

Miskei Anita

A Sóstó természeti értékeit bemutató túrát követően ma is rendeztek ősi harcművészeti bemutatókat, és akinek kedve tartotta, kipróbálhatta a rovásírást is egészen az esti órákig. A résztvevőket íjászkodás várta a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesülettel, méhész bemutató és kézműves foglalkozások is voltak a délutáni órákban. A Zöldtanya árnyékában már a déli óráktól készülődtek a szervezők, hogy a kora délutáni órákban megérkező családokat frissítővel is fogadhassák a forróságban. Az árnyas fák alatt zene szólt, ellenőrizték az íjakat, s olykor-olykor a jurtába is benéztek a szervezők, rendezgették a hagyományőrző viselet darabjait is. Mert hiába a forróság, az íjászok magukra öltötték az elődeink viseletét. Később már a kézműves mesterek közreműködésével a vendégek agyagozhattak és kipróbálhatták a kukoricaszár-ló készítést. A nap végén solymászkodásra is sor került.

Elődeink életét idézték a Csaba-napi programokon. A hagyományőrző programon életszerűvé tették a valaha élt magyarok szokásait, nem csak a történelem könyvből, de a résztvevők élőben is átélhették az íjászkodást, vagy azt, miként készítették el őseink a hétköznapokhoz szükséges eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!