Hírek

2012.07.16. 07:21

Mártírokra emlékeztek Csákberényben

Csákberény - Az 1949-ben mártírhalált halt csákvári lelkészekre emlékeztek vasárnap a csákberényiek. A helyi református gyülekezeti ház immár Szikszai János nevét viseli.

Fejér Megyei Hírlap

A mindössze huszonhét esztendős Mansbart Antal római katolikus plébános, és a negyvenhat éves Szikszay János református lelkész, Csákberényben végezték hivatásukat, s amikor 1849 júliusában a császári alakulatok elfoglalták a móri járást, letartóztatták őket és Mórra, majd másnap hajnalban Nagyigmándra vitték, majd Haynau rögtönítéleti bírósága ki is végeztette őket. 
- Legfőbb „bűnük” az volt - emlékezett ünnepi beszédében Törő Gábor országgyűlési képviselő -, hogy a népfelkelésről prédikáltak, az egyházközségeket folyamatosan izgatták a császári kormány ellen, sőt követelték, hogy ha a császári katonaság megérkezne, akkor ők maguk más fegyverek híján kövekkel üssék agyon őket. (A két papot helyiek, Hub István fővadász, Buder Endre csákberényi jegyző és Axmann József kántortanító jelentették fel.) A bensőséges ünnepségen, amely ünnepi misével majd istentisztelettel kezdődött, s amelyet a helyi fiatalok irodalmi műsora színesített, Steinbach József dunántúli református püspök köszöntésével felavatták a Szikszai János református gyülekezeti házat. Ezt követően a megemlékezés virágait helyezték el a Szikszai- Mansbart emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!