Hírek

2012.07.27. 12:37

Magyar öntvények a brit tengervízben

Bicske – Rohamtempóban készítette el egy helyi cég a brit partok mentén tengerben álló 180 szélerőmű kábelfogó házait. Az üzemben készített öntvények az olimpia energiaigényének biztosításához járulnak hozzá.

Zsohár Melinda

A londoni olimpia energiaszükségletét a meglévőkön kívül 180 szélerőmű hivatott biztosítani. A britek bezárták atomerőműveiket, s nem túl régen derült ki számukra, hogy a szigetország szokásos energiakapacitása nem fedezi az olimpia idejének fokozott igényét. 180 szélerőművet telepítettek a brit partok közelébe, a tengerre, s nem a szárazföldre, hogy értékes területet ne raboljanak el, s a lakosságot se zavarják vele. A megújuló energia hasznosítása korszakos, a megvalósítás kiváló, ám a szélerőműveknek volt egy roppant gyenge pontja: az összekötő kábeleket tartó elem nem bírta a tengervíz roncsoló hatását. A Pipeline Ltd., egy amerikai multinacionális cég angliai leányvállalata már ismerte a bicskei Magyarmet Finomöntöde Bt. teljesítményét, így felkeresték Győri Imre igazgatót, nem tud-e megoldást a problémára. Tudott.

- A tervezésre és a technológiai lánc felépítésére alig egy hónapunk jutott, de sikerült – mondja nem titkolt büszkeséggel az igazgató.

- Három magyar mérnökünk dolgozott két angol kollégával áprilistól júliusig, az angolok hetente ingáztak a kontinens és a szigetország között. Anglia ugyan a precíziós öntvények hazája, ott mégsem talált a megrendelő cég megfelelő kivitelezőt a fogólapháznak, vagy kábelfogóháznak nevezett szuperduplex acélból készült öntvény megalkotására. Mi megfeleltünk a kihívásnak. A hétvégén érkezik meg az utolsó szállítmánya Angliába a 360 darabos kollekciónak, amelyeket folyamatosan helyeznek le a tenger fenekére. Heti 72 garnitúrát csomagoltunk be, az egyenként 30 kilogrammos öntvényből kettőt használtak fel egy-egy szélerőmű fogadó- és továbbító kábelének rögzítéséhez – összegzi Győri Imre.

A bicskei cégben 31. éve készítenek viaszkiolvasztásos technológiájú speciális öntvényeket, mára Európa és Kína is számon tartja a megfelelő szakmai berkeken belül a kisváros határában működő üzem kvalitásait.

- A munka elején az angol kollégák megmutatták az ő elképzeléseiket, amelyek azonban mégsem hozták meg a kívánt eredményt – magyarázza el Győri Imre a laikusoknak is érthetően a folyamatot. – A kábelfogóház formát mi a terveztük meg, a technológiát mi dolgoztuk ki, s új gépet vásároltunk. Az elején túlóráztunk is, sürgettek bennünket az angolok, illetve a határidő – sorolja az alig négyhónapos (!) feszített tempó állomásait.

Elkészültek. Hibajelzés nem érkezett, az olimpiai startpisztoly átvitt értelemben is eldördülhet. Győri Imre úgy véli, új szakaszt nyitottak az eddig is sikeres cég életében, szakmailag és anyagilag is megérte a nagy vállalkozásba belevágni. A bicskeiek így a 2012-es londoni olimpiát kicsit más szemmel nézik majd, mint bárki más Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!