Hírek

2012.07.08. 14:47

Halászbúcsú: piactéri forgatag és bárkaszínpad Rétimajorban

Sáregres-Rétimajor - Nagy Dezső és Tar János kettőse halgaluskás halászlével kínálta a népeket. A Tolna megyei Udvari autóbusznyi csapatát - régi ismerősök - mindenféle földi jóval ellátták.

V. Varga József

Nedves törölköző a nyakban - Kissné Erzsikéék, az aranypontyos szervezők találmánya kedvelt viseletnek számított a rettentő hőségben. Bognár Jóskáék sátra alatt - nemkülönben a halétel-főzőversenyre benevező két tucat alakulat terciáján - persze további fűtéssel szolgáltak a bográcsot nyaldosó lángnyelvek. 
A férfiemberek hűvös sörökkel próbálták magukat hűteni, a bátrabbja pedig a vörösekre és a fehérekre esküdött, tisztán, avagy gyöngyöző fröccsök formájában egyaránt. Kukucska Rózsa azonban verhetetlennek bizonyult hűtött, rostos gyümölcsitalaival.
   
Sokan érkeztek az idén is szombaton a tizenkettedik alkalommal életre hívott Szent Péter-napi halászbúcsúra Halországba. Sajnálhatja Lévai Ferenc elnök-vezérigazgató, hogy munkája ezekben a napokban éppen Mongóliába szólította. 
A hagyományőrző kavalkád színes programjai között mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Solymász- és íjászbemutató, repülőmodellezés, motorcsónakázás, strand-kézilabdatorna és múzeumlátogatás (hazánk egyetlen halászati múzeuma) is hívogatta a jónépet, a gyerekeket rajzversenyen és a kézműves sarok foglalkozásain látták vendégül. 
   


A halászbúcsú piacterén képzőművészek, kézművesek és őstermelők kínálták portékáikat. A többiek között Szauer László fazékműves, Vincze Mátyás papírmerítő, Kató Balázs keramikus, Szabóné Katalin gyöngyfűző, Vinkovics Attila díszműkovács. Sokan megkóstolták Illésné Amarill kecskesajtját, Erősné Marika kenyértésztából készült munkáit a szemnek és nem a szájnak ajánlotta. 
 A bárkaszínpadon változatos műsorszámok sorjáztak: népdalosok, néptáncosok, modern táncosok és énekesek szórakoztatták a sokaságot Straub Dezső színművész vezénylete alatt.
   
A halászléfőző-versenyben Katona Gábor vitte el a pálmát, megelőzve a Pántlika néptánccsoportot és Bognár Józsefet, különdíjas Matucza Gyula lett. Egyéb halétel kategóriában első helyezés dukált Veszeli Istvánnak, második lett Peszt Attila, harmadik Horváth Jánosné, különdíjat kapott a Major Földmunkák gárdája. A díjakat - a szakmai zsűri elnöke - Varga Sándor mesterszakács adta át. Az aprónép rajzversenyének helyezettjei: Tihanyi Karolina, Rabóczki Bálint és Törő Luca, különdíjas Szekeres Renáta és Lévai Lili.
   
A sült keszeg csábító illatát csak mennyei íze múlta felül, a természetkedvelők a tóparton sétáltak, s a horgászok sem unatkoztak. Új országot fedezhettünk fel magunknak. A nagyérdemű késő délután aztán együtt énekelte Vastag Tamással: "Azért vannak a jó barátok "
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!