Hírek

2012.07.06. 05:20

Egy órán belül a kórházba - a beteg nem láthatja kárát az egészségügyi átszervezésnek

Fejér megye - Az alapellátásét nem, de a kórházi beutalás eddigi rendjét megváltoztatta az egészségügy átszervezése. Vannak az országban olyan területek, ahol a korábbinál többet kell utazni a betegnek, hogy kórházba kerüljön. A megyére ez nem igaz.

Hajnal Csilla

Megváltozott a beutalási rend

 



Július elsejétől működik az új betegirányítási rendszer az országban. Ennek alapja egyrészt a területi felosztás (az elvárás az, hogy az ellátásra szoruló beteg egy órán belül a kórházba érjen), másrészt az úgynevezett progresszivitási szintek szerinti besorolás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kórházak egyes osztályait az elvégzett műtétek, a szakképzett személyzet és a műszerezettség alapján alsó-, közép- és felsőszintű kategóriába sorolták. A háziorvosok, illetve a mentők ezek ismeretében az eset súlyosságától függően utalják/szállítják a megfelelő helyre a betegeket.
 
- A Fejér Megyei Szent György Kórház a jövőre nézve szakmai tartalmához és infrastruktúrájához illő feladatokat kapott, a betegek ellátása a megfelelő progresszivitási szinteken optimálisan biztosítható - jelentette ki a főigazgató, Csernavölgyi István.  - Az ágyszám nem csökkent, sőt, a feladattal arányosan 25 aktív ággyal több is lesz az intézményben. Szakmát nem vesztettünk, a sürgősségi és intenzív terápia vagy a gasztroenterológia területén például a legmagasabb progresszivitási szintű besorolást nyerte el a kórház. Az ellátási kötelezettség egyes szakmákban jóval a megyehatáron túlra terjed ki, az eddiginél több beteget fogadunk például kardiológiai területen, de a stroke ellátásban is. Erre a kórház felkészült, a nap 24 órájában alkalmas a magas szintű diagnosztikai (CT, MR, ultrahang) és aktív betegellátásra: műtétekre vagy például az infarktusos eseteknél a szívkatéterezésre.


 
A főigazgató hangsúlyozta: az átalakulási folyamat még nem ért véget, elképzelhető, hogy a rendszer korrekcióra szorul, ám erre az ígéretek szerint lesz lehetőség. Összességében a dolog jó irányba halad, de a megfelelő működéshez szükség van a megfelelő finanszírozásra is - tette hozzá.
 
A várólistákkal kapcsolatban Csernavölgyi István azt mondta, bekérték a megyeieket, ezt már ők is eljuttatták a központba, ezek alapján készült el az országos lista, ez várhatóan úgy működik majd, hogy kiértesítik a beteget: hol tudják hamarabb elvégezni a szükséges beavatkozást, mint a saját kórházában. Ez elsősorban az ortopédia területén, de például az epeműtétre várók esetében is csökkentheti a várakozási időt. A megyei kórház egyébként már korábban is törekedett arra, hogy a betegeket gyorsabb ellátáshoz juttassa: az egynapos sebészet több területen is alkalmas a listák rövidítésére.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a móri kórház nem zár be - jelentette ki lapunk kérdésére Balika Zoltán. Az intézmény igazgatója elmondta: az utóbbi napokban alapvetően téves információk jelentek meg az intézménnyel kapcsolatban. A sebészeti (és a szülészeti)  osztályuk ugyanis nem most, hanem  négy évvel ezelőtt szűnt meg, azóta működik viszont a 800 millió forintból kialakított, európai színvonalú  egynapos sebészetük, amelynek az itt elvégzett sérv-, aranyér- és visszérműtétek, kisebb nőgyógyászati beavatkozások, kéz és térdsebészeti műtétek elvégzése nyomán igen  jó híre van  a szakmában  és ami nem utolsó szempont,  a páciensek között is.  Itt ugyanúgy  fogadják a betegeket,  mint korábban, az egész megyét el tudják látni - hangsúlyozta Balika Zoltán, akitől azt is megtudtuk: húsz  aktív belgyógyászati ágyukat ugyan az átszervezéssel  valóban  átminősítették krónikussá, de ez a működésben, a mindennapokban a bent fekvő  betegek számára nem jelent változást. Akiket eddig kezeltek az intézményben, azokat a továbbiakban is el tudják majd látni.

A hálapénz engedélyezezésével kapcsolatban Csernavölgyi István főigazgató elmondta: az előzetes elfogadás, netán kikövetelés bűncselekménynek minősül, ahogyan eddig is. A paraszolvencia kezelés utáni elfogadása a Szent György kórházban is engedélyezett, de a kiadott főigazgatói utasítás ennek körülményeit is szigorúan  szabályozza, a betartását ellenőrizni fogják.

- A dunaújvárosi Szent Pantaleon kórházban az egyeztetések után harminccal csökkent az aktív ágyak száma, viszont 15 mozgásszervi, krónikus rehabilitációs ágyat kapott az intézmény.

 - Az aktív ágyak olyan osztályokon szűntek meg, ahol alacsony volt a kihasználtság (például sebészet, traumatológia). A kemény háttérmunkának köszönhetően a szemészet összes ágya megmaradt - mondta el Mészáros Lajos főigazgató.

 - Az új rend szerint a dunaföldvári betegeket Szekszárdra és Pécsre kellett volna küdenie a háziorvosnak, ám ezt a napokban korrigálták: a város ellátása véglegesen átkerül a dunaújvárosi kórházhoz , errről megállapodás is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!