Hírek

2012.07.26. 04:20

Beutazásra nem javasolt országok és térségek a nagyvilágban

Budapest - A Külügyminisztérium kötelességszerűen közli, mely országokba nem javasolja az utazást a magyar állampolgárok számára. Mégis mindig vannak olyanok, akik megkísértik a sorsot.

Tihanyi Tamás

A legveszélyesebb országok és térségek jelen pillanatban a következők: a háborús Afganisztán, Algéria, Bahrein,  Bissau-Guinea, Burundi,  Csád,  Dzsibuti Eritreával és Szomáliával határos területei,  Elefántcsontpart,  Eritrea,  Etiópiának az eritreai, a szomáliai, a szudáni és a kenyai határvidékének  50 km-es övezete, valamint a  szomáliaiak lakta régiójának területei. A Fidzsi-szigetek, a Fülöp-szigeteknek Mindanao szigete és az azt körülvevő szigetvilága, Grúzia, Guinea,  Haiti,  Indiában Jammu és Kashmir állam, valamint  a pakisztáni határvidék. Irak, Irán keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részei, Japánban a  fukushimai  atomerőműtől 20 km-en belüli távolságra fekvő területei, Jemen,  Kenyában a szudáni, etiópiai és szomáliai határvidék, valamint Nairobi nyomornegyedei, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Koszovóban az észak-koszovói területek, Közép-Afrika.

Libanonban a palesztin menekülttáborok,  a  szír-libanoni határtérség, Libéria,  Líbia,  Madagaszkár,  Mali, Mauritánia számos határvidéke, Mianmar (régebben ezt Burmának mondták), Niger, Olaszországban az a város, ahol a földrengések voltak,  Pakisztánban  Kasmír, a Palesztin Nemzeti Hatóságnak a Gázai övezeti része,  Ruanda,  Srí Lankának az északi és keleti, tamilok lakta  országrésze,  Szíria,  Szomália,  Szudán és   Togo.

Tunéziában nem javasolt az utazás az ország dél-nyugati területeire,  nem ajánlottak  továbbá a szállodán kívüli programok, valamint a belföldi egyéni utazások.   Veszélyes Uganda északi- és északkeleti része és Zimbabwe egésze.

Nem rövid tehát ez a felsorolás, s ezeken kívül még számos olyan ország van, amelyet a második kategóriába sorolt a diplomácia.  A Külügyminisztérium az egyértelmű tiltás alá eső országokon túl is azt javasolja, hogy a  magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot,  a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat inkább halasszák későbbre. Ezt járványveszély, háborús vagy  polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadás lehetősége vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja. Sok helyen nem tudnak biztosítani diplomáciai segítséget, másutt pedig szinte tehetetlenek a konzulok.  Az  utazás előtt részletesen lehet tájékozódni  a célország viszonyairól a Külügyminisztérium kék vonalán: 06-40-200-391.

A közelmúltban két magyart raboltak el  Szíriában. A Külügyminisztériumban azt nyilatkozták, a mentés tovább tart a reméltnél.  A Debrecen melletti faluban lakó Sz. László és a szolnoki B. Béla kőolajkutatással kapcsolatos munkát végzett,  szállásukról fegyveres  rablók  vitték el őket. Ami baljóslatú, hogy úgy tudjuk, azóta sem kértek értük váltságdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!