Hírek

2012.07.22. 17:26

Balatour: vízen és a parton is nagy sikert aratott a rendezvény

Balatonföldvár - Szombaton rendezték a székesfehérvári szervezésű 2. Balatour Nemzeti Település Kupa vitorlásversenyt Balatonföldvár térségében. A rendezvény ezúttal is nagy sikert aratott.

Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári SHS élményügynökség szervezésében, a balatonföldvári önkormányzat támogatásával került sor a II. Balatour Nemzeti Település Kupa   Vitorlásversenyre és családi napra a Balaton legnagyobb  kikötőjében és térségében. Bár az időjárás nem volt éppen kedvező, mégis, amikor eldördült a rajtpisztoly, a mólóról több száz néző figyelte a résztvevő  hajók  startját. A váltakozó erősségű és irányú szélben az abszolút győztes a földvári magyar bajnok Holovits Huba polgármester által kormányzott Krajcár lett, nagy meglepetésre megelőzve a balatoni szörnyet, a keszthelyi HunCat elnevezésű egy árbócos katamaránt.

 Ami a székesfehérvári résztvevőket illeti, a yardstick I-es kategóriában  Palkovics Krisztián kormányos hajója (legénysége Otta Viktor, Kaibás Kornél, Bajáki Ferenc, Petrahai Gergely) az Incognito a  9., amíg az abszolút értékelésben a 16. helyet szerezte meg.  A Balatour főszervezője, Halenár István a SailVész kormányosaként (legénysége Gombás Attila, Kovács István, Kósa István) az abszolút  17., a yardstick II-es kategória 2. helyén ért célba.
- Nem tapsoltunk örömünkben, hiszen sokkal jobb eredményre számítottunk, egy kissé el is kenődtünk a célbaérkezés után - mondta a kormányos Palkovics nevében is Otta Viktor. - Igaz, ez már egy sokkal nehezebb és erősebb hajóosztály, mint amilyenben tavaly még szerepeltünk. Itt lényegében profi vitorlázók versenyeznek, turista ebben a kategóriában csak elvétve van.

Érthető a legénység bánata, hiszen Palkivics Krisztiántól, a volt válogatott hokis legendától  ők is átvették annak mentalitását, a győzelmi igényt.
- Nagyon jó és izgalmas verseny volt, hiszen állandóan változott a szél erőssége és iránya - kezdte értékelését a viadalról Halenár kapitány. - Bár öt helyett mi csak négyen voltunk a fedélzeten, a terhelés miatt egy  ötödik is elfért volna, de a feladatot így is megoldottuk a 20  kilométeres pályán.


Ami a két napos rendezvényt illeti, a Balatour látogatói egy percig sem unatkozhattak a parton, hiszen az SHS összes munkatársa - Máté Hajnalkával az élen - pénteken és szombaton is gondoskodtak a   színes programokról.
- Azok, akik a családi napra is kíváncsiak voltak, pénteken és szombaton elégedetten távoztak, hiszen bőven volt látnivalóban részük - mondta Halenár, miután a díjkiosztón átvette a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkastól a serleget. - Külön öröm számunkra, hogy meghívásunkat elfogadva  vendégül láthattuk a fehérvári Németh László Általános Iskola 25 kisdiákját és kísérőiket. Úgy vélem,  hogy jó gondolat volt Balatonföldváron megrendezni a versenyt, amit   elképzelhető, hogy  jövőre is itt tartunk meg. Remélem, hogy akkor még többen neveznek majd be. Munkatársaimmal együtt mindent megtettünk annak érdekében, hogy mindenki jól érezze magát, s ez sikerült, még a szombati  eső ellenére is.

Erre a legjobb példa Szekeres Adrien koncertje volt: a vízözönben is közel ezren csápoltak  a színpad előtt. 
A nézők között foglaltak helyet a Videoton legendás futballistái:  Szabó József, Disztl László és Vadász Imre, akik tavaly még hajóra szálltak a versenyben, amit az idén már  a partról tekintettek  meg.  A két fehérvári hajónak és legénységüknek szurkoltak nagy elánnal  Szabó a versenyt kísérő egyik vitorlásra is felszállt egy időre, s onnan kiabálva  adta ki az utasításait. Volt is foganatja: az egyik hajó  ijedtében elindult  Keszthely irányába...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!