Hírek

2012.07.12. 05:35

Az árokellenőrzések után most a teendők jönnek

Fejér megye - Most jó ideje szárazság van e tájon, de bármikor lehet felhőszakadás, hatalmas eső. Nem mindegy, milyen állapotban vannak a települési vízelvezetők.

Tribolt Lajos

Ez év tavaszán a katasztrófavédelmi szervezet országszerte ellenőrizte a településeken a vizesárkok, vízfolyások állapotát. A tapasztalatokról jegyzőkönyvet készítettek. Az önkormányzatoknak az abban feltüntetett hiányosságokat pótolni kell, illetve törekedni a mielőbbi megoldásra. Néhány helyen arról érdeklődtünk, milyen teendőik vannak.


Bakonycsernye különösen sokat szenvedett az elmúlt időszakban felhőszakadások idején. A települést végigkísérő dombokról lezúduló víz és sár sok kárt tett házakban, utakban. Az önkormányzat erejéhez mérten törekszik is a helyzeten javítani - mondta el Turi Balázs polgármester. Tavaly mi is hírül adtuk, hogy két, egyenként száz milliósnál is nagyobb értékű pályázatot befejeztek, amelynek keretében iszapfogót, záportározót építettek ki. Teendőjük persze még maradt, ezek szerepelnek is a katasztrófavédelmi jegyzőkönyvben. Megoldásra vár jónéhány helyen a belterületi csapadékvíz elvezetése. A Petőfi utca, Rákóczi utca térségének vízelvezetésére pályáztak. A 100 milliós beruházásra van  esélyük, hiszen az értékelésnél a második legtöbb pontot kapták. A lakossági árkok kitisztítását is el kell érniük.

A Duna-menti Kisapostagon nyolc éve lakossági összefogással gátat építettek a folyó mellé, 80 centivel magasabbat, mint az eddigi legnagyobb vízállás. Most megterveztetik a teljes belterületi vízelvezető rendszert és minél előbb megépítik - tájékoztatott Schreiner Béla polgármester. Elmondta azt is, hogy azért van rá szükség, mert a lakosság sok helyen betemette, felszámolta az árkokat. Pedig azok megléte esetén a község patakja és a Duna minden csapadékvizet gond nélkül elnyelne.

Sárszentmihályon évek óta törekednek a vízfolyások karbantartására. Belterületen rendben vannak, sőt külterületen is kitisztították a vízitársulat segítségével. A településen öt közmunkás dolgozik az árkok karbantartásán. A lakosságot is a telkek előtti árkok tisztítására buzdítják. Kalmár Tibor polgármester azt mondja, arra nem lehet felkészülni, hogy egyszerre csak  leszakad az ég, de egy szintig fel lehet számítani arra, mi következhet be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!