Hírek

2012.07.26. 20:32

A Videoton kiütötte az Európa Ligából a szlovák Slovan Bratislavát

Székesfehérvár - Nem esett gól a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 2. fordulójában, a Videoton-Slovan Bratislava párharc visszavágóján, így a piros-kékek idegenben lőtt góllal mentek tovább.

Bobory Balázs

Szirénázó rendőrautók robogtak a mérkőzés előtt 75 perccel a stadion felől a 81-es út irányába. "Biztos balhé van" - mondta egy szurkoló, de egy közelben álló rendőr azonnal reagált, tudomása szerint nem történt semmi rendkívüli.

A Vidi összeállításában viszont meglepőt tapasztaltunk: a Pozsonyban remeklő Brachi ezúttal a keretben sem kapott helyet, így csak arra tippelhettünk, hogy a spanyol légiós sérült, tudvalévő, hogy Paulo Sousa ilyen téren sem szereti kiteregetni a kártyáit. Így aztán a fiatal Szolnoki Roland futott ki a kezdőcsapattal melegíteni.

A piros-kékeket nagy taps, a stadionba négy busszal és személyautókkal megérkező vendégeket füttyszó és "Ria-ria, Hungária" rigmus fogadta. Azt már ekkor tudni lehetett, hogy a verbális párbaj sokkal élesebb lesz, mint egy hete. A vendégszektorhoz legközelebbi ponton egy csoportnyi dunaszerdahelyi drukker érkezett piros egyenpólóban, hogy létszámban, hangerőben gyarapítsa az amúgy is hangos Vidi-tábort.

Ami ezután következett, az valóban csodálatos, hátborzongató volt.

A két csapat kivonulása előtt a csak szlovák zászlóval érkező Slovan-tábortól eltekintve az egész stadion piros-fehér-zöldbe öltözött a székekre pakolt zászlóknak köszönhetően, a hazai B-közép fölé pedig a Trianon előtti történelmi magyar címer feszült, amelyre két angyal vigyázott. Libabőrös lett az ember, amikor a Himnusz felhangzott, csak a szlovák drukkerek maradtak ülve...

Az angyali segítségben egyébként is bíztunk, de a fehérváriak tisztában voltak azzal, hogy csak az égiekre támaszkodni nem lehet, hinniük kell saját képességeikben, felkészültségükben. Az első félidő képe nagyon hasonlított a pozsonyi összecsapáséhoz: mindkét fél figyelt a biztonságra, a kapuk keveset forogtak veszélyben, viszont ahogy egy kupameccshez illik, tapintható volt a feszültség a remek futballhangulatban. A legnagyobb helyzet a Slovan legveszélyesebb játékosa, Sebo nevéhez fűződött, aki a játékrész közepén egy kemény lövéssel az oldalhálót találta el. A fehérváriaknál Filipe Oliveira megoldásai jelentették az ötletet, a színt a hazaiak játékában, kár, hogy a támadójátékért felelős labdarúgók többnyire pontatlanok voltak az ellenfél térfelén.

A második félidőben mit sem változott a helyzet, magas hőfokú volt a mérkőzés, az utolsó negyedórában pedig egyre jobban nyomott a Slovan. A Vidi kontrázhatott, a hajrában Gyurcsó szemben állt a kapussal, de gyenge lett a lövése. Ezért izgulni kellett minden felívelésnél az utolsó percekben, de az összes  próbálkozást hárította a Videoton és kiharcolta a továbbjutást. Jövő héten jöhet a belga Gent a 3. fordulóban.

Videoton FC-Slovan Bratislava 0-0 (0-0)

Sóstói Stadion,  8052 néző. Vezette: Gautier, Annonier, Jeanne (mindhárom francia)

Videoton: Bozsovics 6-Szolnoki 6, Caniera 7, Vinícius 6, Stopira 7 -Tóth B. 6 -Gyurcsó 6, Sándor 6, Mitrovics 6, Oliveira 7-Nikolics N. 6.  Vezetőedző: Paulo Sousa.

Slovan: Putnocky 0 -Bagayoko 6, Gorosito 6, Pauschek 6, Luksik 6-Grendel 6, Kopúnek 6, Halenár 6-Milinkovic 6, Sebo 6, Peltier 7. Vezetőedző: Vladimír Weiss.

Csere: Tóth B. helyett Kovács I. (68. p.), Oliveira helyett Walter (82.), Gyurcsó helyett Torghelle (87..) illetve Halenár helyett Hlohovsky (80.), Grendel helyett Szarka (85.), Bagayoko helyett Jarosik (89.).

Sárga lap: Nikolics, Kovács I., Walter, illetve Milinkovic, Peltier, Bagayoko.

Szögletarány 2-4 (1-2)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!