Hírek

2012.07.13. 05:12

A jubileumi tragédia – Új toronysisak kerülhet a leégett templomra

Szár – Égi jel, vagy egyszerű baleset? Mi más jut az ember eszébe, ha leég egy templom? Pláne, ha éppen a felszentelés 250 éves jubileumi ünnepsége előtt történik a baj. A száriak azonban teljesítették a kihívást: összefogtak, s a tragédia óta eltelt öt év alatt újjávarázsolták Isten házát.

Lovász Lilla

A tűz valószínűleg a gyóntatófülkében keletkezett elektromos zárlat miatt lobbant fel – idézi fel a 2007-ben történteket Hollósy Józsefné Éva, a település jegyzője. – Hogy mégis megtartottuk az ünnepséget, komoly társadalmi összefogás eredménye volt, ami azóta is tart: mi száriak szívünkön viseljük régi, gyönyörű templomunk sorsát.

- Az épület nagy részének felújítása pályázati forrásokból valósult meg, sikerült újjáépíteni a teljes tetőszerkezetet, befejezték a templombelső rekonstrukcióját és a külső homlokzat festését, kicserélték a belső elektromos hálózatot, de a padok és a gyóntatófülke is a helyére került – tudjuk meg Magyar Imrétől, az építkezés műszaki vezetőjétől.

- Mindenki besegített a munkába, a férfiak vakoltak, festettek, az asszonyok pakoltak, takarítottak. Volt, akinek egészségi állapota nem engedte meg, hogy beszálljon a fizikai munkába: egy-egy tál pogácsával mégis hozzájárult az építkezés sikeréhez – emlékszik Macherné Hasenfratz Mária, a helyi képviselőtestület tagja. Ám hiába volt a spórolás, a torony újjáépítésére a pályázati pénzből már nem futotta, s az egyházközség tartalékai is kimerültek.

Egy, ma már külföldön élő, szári születésű úr azonban nagylelkű felajánlást tett: fedezi a toronysisak megépítéséhez szükséges összeget. Júniusban megkezdődhetett a befejező munkák sora.

- Az új toronysisak az eredeti pontos mása. A rekonstrukciót a műemlékfelügyelet kíséri figyelemmel, eredeti anyagok beépítését is engedélyezték. Egy különbség lesz: a régi sisakot festett, horganyzott lemezek borították, míg az újon, hogy időtállóbb legyen, vörösréz helyettesíti a falemezeket. Remélhetőleg az elkövetkező kétszáz évben nem kell majd hozzányúlni – bizakodik Magyar Imre. A szakember szerint hatvan nap alatt elkészül az új sisak, s felkerül a „korona” a toronyra: ha Isten is úgy akarja, augusztus 4-én felszentelhetik újjáépített templomukat a száriak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!