Hírek

2012.07.10. 14:02

A gyom közellenség: kormányzati fellépés a parlagfű terjedése ellen

Székesfehérvár - Lapunk is kezdeményezett a múltban akciósorozatot a parlagfű elleni védekezés jegyében. Az eredmények nem maradtak el, ám tudtuk: a helyzet hatásos kormányzati fellépést sürget.

Tihanyi Tamás

Elfogadta a kormány a parlagfű elleni védekezés akciótervét, tájékoztatta lapunkat   a Vidékfejlesztési Minisztérium. A  hosszú társadalmi egyeztetés után megszületett kormányhatározat összehangolhatja majd a parlagfű elleni, több tárcát is érintő munkát. Abban is reménykednek, hogy az akcióterv  a sürgős, napi feladatok kezelése mellett hosszú távú megoldást nyújt az évek óta súlyosbodó problémára.



A tények a következők:  hazánk a kontinens parlagfűvel leginkább fertőzött országa,  becslések szerint nálunk már minden ötödik ember parlagfűvel  allergiás,  minden nyolcadik asztmás, és a számok évről évre nagyobbak.  A parlagfű okozta, egészséggel összefüggő kár nagyságát sokmilliárdos tételre becsülik.  Évi 120-200 milliárd forint az a gazdasági veszteség, ami a terméskiesésből, a közvetlen védekezési ráfordításokból, a táppénzen töltött napok számából, a gyógyszerkiadásokból és a betegápolásból származik, és még számolni kell az elmaradt idegenforgalmi bevételekkel is.  A parlagfű-allergia  népbetegségévé vált. Az egyre romló helyzet megoldása csak a növény drasztikusabb irtása lehet.



Az akcióterv súlypontja továbbra is az ismeretterjesztés, a tájékoztatás, vagyis a megelőzés.  A program a közterületek teljes parlagfű-mentesítését, a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltató és riasztási rendszer hatékonyabbá tételét és a környezettudatosságra nevelést tekinti az elkövetkező évek fő feladatának:   2020-ig mindenképpen erősíteni kívánják a hatósági eljárás hatékonyságát  (tavaly az átlag büntetési tétel mintegy 47 ezer forint volt),  2012 augusztus végéig pedig bejelentő rendszert építenek   ki.  A következő évek kiemelt feladata a fő pollenadó mezőgazdasági területek mértékének csökkentése. Ezt növénytermesztési ismeretek átadásával látja biztosítottnak a terv, amely később  a közfoglalkoztatási programok folytatásával az állami, önkormányzati területek teljes mentességét szeretné elérni. A tájékoztatás, a  felderítés remélhetőleg  jogkövető magatartásra ösztönzi a földtulajdonosokat,  akik  elvégzik a gyomirtást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!