Hírek

2012.06.22. 04:41

Szigorú büntetésre számíthatnak az állatkínzók

Székesfehérvár - A kutya méretétől függ, mekkora helyen és láncon tartható augusztustól, jövő évtől pedig kötelező lesz az azonosító mikrochip beültetése az ebekbe.

Silye Sándor

Minden négy hónaposnál idősebb kutyába kötelező lesz az azonosító mikrochip beültetése - többek közt ez az egyik legfontosabb változás, amelyet a közeljövőben tudomásul kell vennie minden magyar ebtartónak.  Az állatvédelmi kormányrendeletek módosításai közül ezt emelte ki Berey Attila, az Állatvédelmi Tanácsadó Testület és a Herosz országos elnöke. A jövő év januárjától élő rendelet a gyakorlatban így néz majd ki: - Amikor az állatot oltásra vagy állatorvosi vizsgálatra viszi a gazda, az orvosnak meg kell néznie, van-e a kutyában mikrochip. Ha nincs, tennie kell bele, majd pedig felvinni az adatokat az országos adatbázisba. Ha  pedig a jegyző az országos adatbázistól eltérésről, vagy hiányosságról szerez  tudomást, köteles eljárni.  Erre a kötelező ebösszeíráskor mindenképpen sor kerül. Ezzel nagyot lépünk előre, ugyanis ha egy fehérvári gazda egyszer csak úgy dönt, hogy kiteszi a kutyáját Salgótarján környékén az út szélére, majd azt befogják, onnantól kezdve tudni lehet, kié volt az állat. Eddig ugyanis nem volt ilyen országos szintű bázis.
A mikrochip beültetésének ára  rendelőnként és plusz szolgáltatásonként  változik, de   3-10 ezer forint között  mozog, ám  különböző pályázatok, akciók esetén csökkenhet.


- Tudomásom szerint idén január 1-je óta a chip beültetésének ára szabályozott, azaz  3500 forintba kerül - mondta Paál Csaba, a fehérvári állatkórház vezetője, aki szerint jelen pillanatban nagyon kevés kutyában van azonosító:
- Szerintem az ebek alig több mint 10 százaléka visel transzpondert. Jövőre az állatorvosok feladata lesz felhívni minden ebtartó figyelmét a  változásra, s biztosan lesz türelmi idő is, amíg erről az emberek tudomást szereznek. Utána viszont vélhetően szabálysértési bírság indulhat az ellen, aki nem tesz eleget a kötelezettségének - tette hozzá.

A módosítások nyomán  az állatvédelmi bírság összege is jelentősen növekedett: alapösszege augusztus elsejével ötezer forintról tizenötezerre nő, és ezt az összeget kell majd a  körülményektől függően felszorozni különböző szorzókkal. Így például a  legmagasabb tízes szorzót akkor kell alkalmazni, ha az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltották ki,  kínozták, elhagyták, elűzték, kitették.
Akkor is 150 ezer forint lesz a büntetés, ha valaki állatot emberre vagy másik állatra uszított, állatviadalra idomított, viadalt szervezett, tartott, arra fogadást szervezett, azon közreműködött, részt vett, fogadást kötött, állatviadal céljára állatot tenyésztett, képzett, idomított, forgalmazott, vagy épületet, földterületet, eszközt rendelkezésre bocsátott.
Kevesebb, de szintén jelentős büntetésre számíthat az is, aki  állatát természetellenes vagy önpusztító tevékenységre szoktatta - ekkor a büntetés 120 ezer forint. Ha több mindent követett el egyszerre az állattartó, akkor az összegek összeadódnak, s így több százezer forintra is rúghat a bírság összege.

Az állatok tartásával kapcsolatosan is történtek változások, így augusztustól  tilos lesz: 

- Kistestű eb (20 kilogrammnál kisebb):  tíz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani vagy négy méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni.
- Közepes testű eb (20-40 kilogramm közötti):  tizenöt négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani vagy hat  méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni.
- Nagytestű eb (40 kilogramm fölötti):  húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani vagy nyolc méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!