Hírek

2012.06.05. 18:35

Fűtőerőmű: új fejezet

Hétfő: kormányrendelet. Kedd: polgármesteri közlemény. Szerda: tulajdonosi közgyűlés. Mindhárom történés főszereplője a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.

Zsigó Ferenc

Adósságot adósságra halmoz a fehérvári hőszolgáltató cég. Az okokról és a várható fejleményekről mindenkinek más a véleménye. Kulcsmondat ezzel kapcsolatban a polgármesteri közleményből: "Jól látható, hogy egy stratégiai közszolgáltatás akkor van jó kezekben, ha köztulajdonban működik. Az önkormányzat és a Széphő Zrt. célja az, hogy a biztonságos távhő- és melegvízellátást hosszú távon garantálja. A kormányzati döntés ehhez teremtette meg a jogi feltételeket."

A Fűtőerőmű Kft. hétfő este óta nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű cég. Felszámolása esetén működésének időleges biztosítása érdekében  rendkívüli moratórium illeti meg (fizetési haladék) a vele szembeni követelések teljesítésében. A vagyonértékesítést zárt eljárás keretében bonyolíthatja le a felszámoló, az értékesítés módja ellen nem lehet kifogással élni. De lesz-e felszámolás, és ha igen, mikor?  


Új fejezet a fűtőerőmő életében
 
A hétfő este óta hatályos kormányrendelettel új fejezet kezdődhet a Székesfehérvári Fűtőerőmű életében: csak egyben lehet felszámolni. A rendelet kihirdetését hosszú egyeztetési folyamat előzte meg.
 
Cser-Palkovics András polgármester kedden közleményben üdvözölte a kormányrendeletet, ami hétfő este óta hatályos, és ami stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a Fűtőerőművet. Amint azt kedden röviden megírtuk, ez azt jelenti, hogy a cég felszámolása esetén a kft. egyben kezelendő  - egyben lehet értékesíteni -, és a felszámolás elrendelésétől számítva az eljárást három hónap alatt be kell fejezni. (Ez fontos lehet, tekintettel a fűtési szezon októberi kezdetére.)

"A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény értelmében ezzel a döntéssel sajátos szabályok lépnek életbe a felszámolási eljárás során. A törvény célja az, hogy bizonyos közszolgáltatások biztonságos működése semmilyen körülmények között ne kerüljön veszélybe. A döntést Székesfehérvár önkormányzata kezdeményezte, miután a cég egyik magántulajdonosa felszámolási eljárás indításával fenyegetett. A fehérvári emberek biztonságát védő, felelős kormányzati döntés megnyitja az utat ahhoz, hogy a szolgáltatás veszélyeztetése nélkül a fűtőerőmű sorsa megnyugtatóan rendeződjék" - fogalmaz a kormányrendeletet kommentáló közleményében Cser-Palkovics András.

"A kormányrendeletre azért volt szükség, mert a távhőt és melegvizet több mint húszezer lakás számára előállító hőtermelő cég adósságai miatt veszélybe került a szolgáltatás" - folytatódik a közlemény. A polgármester az előző városvezetést hibáztatja azért, mert  a Fűtőerőmű Kft-ben az önkormányzat  a közvetett többségi tulajdon ellenére, a társasági szerződés rendelkezései miatt nem képes meghatározó befolyást gyakorolni. A cég nem tudja törleszteni hiteleit az Erste Bank felé, és hatalmas összegekkel tartozik a gázszállító Főgáz Zrt-nek. Információink szerint a bank már kilátásba helyezte a felszámolást, és a gázszolgáltató is február óta már többször le akarta állítani a gázszolgáltatást. Márciusban 694, áprilisban 840 millió forint Főgáz felé fennálló lejárt tartozás kiegyenlítése a Fűtőerőmű kikerülésével történt: a Széphő Zrt. a fűtésdíjakat nem a Fűtőerőműnek, hanem közvetlenül a Főgáznak fizette ki.

Az előző városvezetést ért bírálat miatt kértük ki Knizse Gyula (MSZP) ömkormányzati képviselő véleményét, aki egyetért azzal, hogy egy  közszolgáltató cég többségi önkormányzati tulajdonban legye, de demokráciellenesnek tartja a Fűtőerőművel kapcsolatos jelenlegi eljárást.


 
Égi Tamás gazdasági alpolgármester érdeklődésünkre kedden elmondta, hogy hétfőn ismét hosszasan tárgyaltak a Főgázzal, s arról is tájékoztatott, hogy szerdán, a Fűtőerőmű Kft. taggyűlésén sokminden eldőlhet.

A kft. ügyvezetője, Tuba Pál szerint az egyik legfőbb probléma, hogy a Magyar Energia Hivatal (MEH) által kialakított hatósági ár fedezi ugyan a gáz árát, de az egyéb költségeket nem. Kérték a MEH-től az ár felülvizsgálatát, azaz azt, hogy abban a tényleges, kimutatható költségeket ismerjék el. Az egy hónapja folyó felülvizsgálati eljárás még nem zárult le - tájékoztatott az ügyvezető.

A keddi polgármesteri közleményben szerepel egy mondat: "A magántulajdonosok egyike a közelmúltban azzal fenyegette meg Székesfehérvárt, hogy felszámolási eljárást indít a - részben saját tulajdonában álló  - kft. ellen."

Ennek kommentálására kértük a két kisebbségi tulajdonost Főrhécz Imrét (Készpénz Zrt.) és Pomázi Csabát (Energott Kft.). Egyikük sem élt a lehetőséggel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!