Hírek

2012.06.29. 10:59

Folyamatban van a tisztújítás a kamaránál

Székesfehérvár - Idén jár le a kamarai küldöttek és a tisztségviselők mandátuma. Júniusban jelölőüléseken 115 küldöttet választottak a gazdasági önkormányzatba, ma pedig a kamara tisztségviselőit.

Miskei Anita

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén január 1-jei hatállyal, törvényi felhatalmazás alapján végzi a gazdálkodó szervezetek regisztrációját. 2012-ben kamarai választásokra is sor kerül - tájékoztatott a választási bizottság elnöke,  Vári Kovács József. A gazdasági kamarákról szóló törvény alapján a kamara küldöttei és tisztségviselői négy évre kapnak megbízatást. Az FMKIK  önkormányzatiság alapján működő gazdasági kamara. A legitimációt a gazdaság szereplői adják azáltal, hogy a kamarai küldöttek választásában valamennyi gazdálkodó részt vehet, aktív és passzív választójoga van.  Ezzel éltek is a gazdasági szereplők  - emelte ki Vári Kovács József.

A kamara június 19-22. között tartotta a tagozati küldött választó üléseket négy tagozati ülés keretében, az ipari, kereskedelmi, kézműves és szolgáltató tagozatánál. A választási névjegyzékben szereplő vállalkozások írásban jelölhettek, illetve a tagozati üléseken szóban is javasolhattak küldöttjelölteket. A kamarai alapszabály szerint a kamara küldött testülete 120 fős, a négy tagozati ülésen 115 küldöttet választottak. A küldötti mandátum négy éves időtartamra szól. A 115  megválasztott kamarai küldött  ma  ülésezik. A kamara fő  döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik a kamara elnökének, alelnökeinek, az ellenőrző és etikai bizottság tagjainak és az FMKIK-t a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában képviselő  országos küldötteknek a megválasztása. A kamara küldöttei jelöléseik leadásával részt vehettek a tisztségekre történő választás további előkészítésében.

Nagy István, az FMKIK jelölő bizottságának elnöke elmondta, az idei  választási folyamatban a gazdálkodó szervezetek képviselői  aktívak voltak. A négy  tagozati ülést előkészítő tagozaton belüli írásos jelölési folyamatban már jeleskedtek a  vállalkozások. Szóbeli jelölések  voltak a tagozati üléseken, így az ipari tagozat kivételével a másik háromban sikerült feltölteni a rendelkezésre álló küldötti helyeket. Vári-Kovács József hozzáfűzte, példaértékű volt a bizottságok együttműködése.  A nehéz gazdasági helyzet ellenére a választások eddigi szakaszában jó  volt a gazdálkodó szervezetek érdeklődése.  A bizottság a választási folyamat eddigi tapasztalatai alapján úgy látja,  a kamara a következő négy évben eredményesen mozdíthatja elő a megye gazdaságának fejlődését és szerveződését, és a korábbinál nagyobb súlyt  helyez a szomszédos országokkal való együttműködés kiszélesítésére. 

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ma délelőtt  9 órától tartja tisztújító küldöttgyűlését. A kamarai választást technikai bizottságok készítették elő. Az összesített eredmények alapján remélik, hogy a mai  küldöttgyűlésen a küldöttek szavazataival sikerül betölteni a rendelkezésre álló pozíciókat. Ami  záloga, hogy tovább vigyék az FMKIK-nak a cégek érdekeiért bátran kiálló hagyományát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!