Hírek

2012.06.08. 17:41

Életeket menthet a pánikgomb

Fejér megye - Sok idős ember életét teszi biztonságosabbá a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. A pánikgomb életeket is mentett már az elmúlt években. A rendszer fenntartásához pályázni kell.

S. Töttő Rita

Az elmúlt években számos szociális szolgáltatás, így a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás is  kikerült a normatív állami támogatás rendszeréből,  ami azonban nem jelentette azt, hogy megszűnt állami támogatásuk. Néhány éve már kizárólag pályázat útján juthatnak pénzükhöz azok, akik kiépítették ezt a sokszor életeket mentő rendszert. Idén hasonló sorsra jutott az utcai szociális munka is.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás Fejér megyében is több helyen sikerrel működik, a hozzá kapcsolódó térítési díjakat pedig, egy jogszabálynak köszönhetően évente kétszer emelhetik. Ez idén meg is történt, április, valamint június 1-vel is drágább lett a szolgáltatás. A székesfehérvári kistérségben, ahogy máshol is, az állami mellett önkormányzati támogatásból és a használó által fizetett térítési díjból fedezik a költségeket  árulja el Klein Máté, a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ (SZKSZAK) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szakmai vezetője, aki szerint nagyon sikeres a módszer, hiszen már több mint 90 százalékos kihasználtsággal működik.

Székesfehérváron 102 helyen, a kistérségben pedig 172 háztartásban helyeztek már ki készüléket, amely kétirányú  kommunikációra alkalmas, vagyis riasztáskor  kihangosított telefonvonalként lép működésbe. A diszpécserközpontba befutó jelzéseket a nap minden pillanatában figyelemmel kísérik, s ha valaki megnyomja a pánikgombot, azonnal hívják őt telefonon.

- Több alkalommal mentettünk már meg idős embereket a kihűléstől - mondja a szakmai vezető. A riasztások fele ettől függetlenül téves, vagyis véletlenül nyomódik meg a gomb, ettől függetlenül nagyon hasznos. Így gondolja ezt a 83 esztendős Mezőfi Ferenc is, aki egy rémisztő eset után döntött a jelzőrendszer kiépítése mellett:
 
- Egyik reggel arra ébredtem, hogy a lábam elzsibbadt, nem kap vért és olyan fehér, mint a fal. Azonnal hívtam a háziorvost, aki jött is, és bevitetett a sürgősségire. Ott mondták, hogy óriási baj lett volna, ha nem műtenek meg azonnal - meséli a bácsi, aki egyedül él, és szeretné elkerülni a szorult helyzeteket. Büszkén mutatja a nyakba akasztható piros gombos apró készüléket, amit az ágya melletti asztalon tart, valamint magát a készüléket, amely összeköttetésben tartja a diszpécserközponttal. 

- Sokkal nagyobb biztonságban érzem így magam, mert tudom, hogy hamar érkezik a segítség, ha bajba kerülök vagy éppen betörnek - s hozzáteszi: ő havi 2250 forintot fizet ezért a szolgáltatásért, ami neki bizony megéri. A nyugdíjtól és rászorultsági foktól függő térítési díj persze mindenkinél más lehet. De a nyugalomért azonban megéri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!