Hírek

2012.06.21. 18:51

Az abai gyerekekért dolgozott

Aba - Változásokat hozott az idei pedagógusnap a helyiek életében, hiszen elköszöntek az Aba Sámuel Általános Iskola igazgatójától, Kasó Lászlótól, aki még év elején jelezte, nyugdíjba vonul.

Miskei Anita

- Nehéz évet tudhatunk magunk mögött - köszöntötte Kossa Lajos, Aba polgármestere a tanárokat, tanítókat a művészeti iskola dísztermében. - Köszönettel tartozunk minden pedagógusnak, hiszen ebben a nehéz évben, amikor zajlott az adósságrendezés, akkor is a faluközösségért, a gyerekekért dolgoztak. Abán az oktatás, nevelés, a  kultúra mindig kiemelt helyet foglalt el - mondta, majd úgy fogalmazott, 2008 után most ismét egy újabb lépést tettek álmaik elérése felé. - Sok tervünk megvalósult már, megépülhetett ez a díszterem, az általános iskola épületét kibővíthettük, sőt, a gimnázium épületei is a diákok szolgálatában  állnak már - fogalmazta meg Kossa Lajos. Hozzáfűzte, ebben nagy szerepe volt Kasó Lászlónak, aki az Aba Sámuel Általános Iskola igazgatójaként egy remek közösséget kovácsolt a pedagógusokból, dolgozókból, akik mától nem az ő vezénylete mellett, de annak szellemében folytatják a munkát. Megtudtuk, az intézmény vezetője betöltötte 62. életévét, s nyugdíjba vonul. Év elején jelezte szándékát a  testületnek, szerencsére szakmai munkáját elhivatott kollégák segítették eddig is, sőt, az új vezető is közülük került ki a fiatal Fábián Judit személyében, aki ezidáig az igazgatóhelyettesi teendőket látta el.


- Kasó László 1969-ben került az általános iskolába fiatal tanítóként. Emlékeimben élénken őrzöm diákéveimet, amikor tanárként,  tanítóként   tevékenykedett. Később az önkormányzati munkában képviselőként is szerepet vállalt, így ismét találkozhattunk - mesélte Kossa Lajos. A polgármester hangsúlyozta, Kasó Lászlót úgy ismerte meg, mint aki tudatosan készül pályafutása megkoronázására. Hűségesen kitartott az intézmény mellett, tanítóként, később igazgatóhelyettesként dolgozott, 1991-ben pedig elődje nyugdíjba vonulásakor megpályázta az igazgatói állást. S tette ezt később is, ötévente. Amikor 1991-ben igazgatóvá választották, egy új iskola alapjait rakta le. Utódja ma erre a szilárd alapra építkezhet, folytathatja a munkát - mondta Kossa Lajos. A polgármester elárulta, 1991-ben 420 diákja volt az intézménynek, ma 550 tanulója van. A helyiek közül szinte mindenki az abai iskolába járatja gyermekeit, mely még Kasó László igazgató idejében vette fel az Aba Sámuel nevet.

- 1991. június 17-én nevezte ki a település önkormányzata Kasó Lászlót első ízben az általános iskola igazgatójává, s éppen 21 évvel később, 2012. június 17-én határozatot hoztunk arról, hogy munkásságát elismeréssel jutalmazzuk - mondta Kossa Lajos, majd átadta a nyugdíjba vonuló igazgatónak a címzetes igazgatói címet. Hangsúlyozta, reméli, hogy az igazgató továbbra is jelen lesz az iskola életében, szakmai tudásával, tapasztalatával továbbra is támogatja az iskolát, melynek pedagógusai és diákjai is jó eredményekkel öregbítették hírnevüket. Hiszen neki köszönhető a sport tagozatos osztály elindítása, s más tanulmányi eredmények is. Sikeres pályázatok, jó sport- és tanulmányi versenyeken való szereplés fűződik így az iskola nevéhez. 

Végül Kasó László hozzáfűzte, az intézmény sikereit együtt, egy  közösségként érték el, s ha olykor voltak  kudarcok, tanultak belőle. A segítségükre voltak a társintézmények, az óvoda, a gimnázium is, együtt, egymásra építkezve nevelik, formálják a helyi fiatalokat, alakítják értékrendjüket. A címzetes igazgató munkáját eddig is támogatta Fábián Judit, aki most igazgatóként veheti át az intézmény irányítását, s a már megalapozott szakmai munkát folytathatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!