Hírek

2012.06.07. 11:09

A baptista egyház nem politizál - interjú a csepeli támadás kapcsán

Székesfehérvár - Öt palackot dobtak be a csepeli Károli Gáspár utcai baptista imaház udvarára, az egyik feltehetően savas folyadékot tartalmazott, az üresekre horogkereszt volt rajzolva. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. A történtek hátteréről, a baptista gyülekezetek helyzetéről Révész Lajossal, a székesfehérvári gyülekezet lelkipásztorával beszélgettünk.

Tihanyi Tamás

- Tapasztalt hasonló indulatot, támadást a megyeszékhelyen?
 
- Olyat, amit komolyan kellene venni, nem. Megtörténik, hogy különféle tárgyakkal, üres üvegekkel teleszórják az imaház udvarát, vagy éjjel a diszkóból hazafelé tartók észreveszik a feliratot az imaházon és hangos megjegyzéseket tesznek, de az ilyesmit az ittasság is indokolhatja.  Azért a legtöbben tudják, hogy minden  hozzánk fordulónak lehetőség szerint igyekszünk segíteni.



- És mi van, ha ez nem elég?

- Előfordult, hogy pénzt kértek tőlünk, volt, hogy százezreket. Az ilyen indokolatlan megkereséseket elutasítjuk, hiszen azoknak nem is tudunk eleget tenni. Megtörtént, hogy egy ilyen ember később visszajött és bedobta az imaház ablakát egy kővel. De tettlegesség nem fordult elő.

- Mi lehet a csepeli eset hátterében?

- Biztos vagyok abban, hogy   félreértés történt. Ismerem a csepeli gyülekezetet, két évet ott töltöttem teológusként.  Csendes, visszafogott, nagyon nyugodt közösség. Kizárt, hogy bárkinek ártottak volna.  A baptista gyülekezetek tagjai egyébként nagy többségükben az alsó középosztályhoz tartoznak, tehát az sem igaz, hogy gazdag emberek járnának az istentiszteletekre, s ez eseteg zavarhat  bárkit. De tudomásul kell vennünk, hogy vannak, akik nem tudják, mit cselekednek.

- Talán nem tudnak különbséget tenni az egyházak között sem. A Hit Gyülekezete nyíltan és rendszeresen politizál napi ügyekben is, mint amilyen például a Horthy-szobrot ért rongálás volt.  Talán összekeverik őket a baptistákkal?

- Ezt sem zárhatom ki. Tapasztalom, hogy amikor bemutatkozom, visszakérdeznek: ez olyan, mint  a Hit Gyülekezete?  Sokan úgy gondolják, vannak az elfogadott egyházak, és aztán a többiek. A kis egyházakat sokan hajlamosak   egy kalap alá venni.

- Politizál a baptista egyház?
 
- Soha, semmilyen formában. Az igehirdetéseken is kerüljük az állásfoglalást. Azt gondoljuk, kötelességünk a mindenkori kormány támogatása azért, hogy munkájuk a haza előnyére váljék. De nem befolyásoljuk a gyülekezet tagjait pártválasztásukban, nálunk a szavazások  mindig nyugodtan zajlanak, mindenki a saját meggyőződése szerint voksol. Egyházunk igyekszik az örökkévaló dolgokra figyelni, a  politikai csatározásokban való részvétel  nem a mi feladatunk.

Az imaház elleni támadásról szóló hír ide kattintva olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!