Hírek

2012.05.09. 04:25

Tíz éve volt a móri mészárlás - járadékot kérnek az árván maradt fiúknak

Mór, Súr - Ma tíz éve, hogy a móri Erste bankban kilenc ember halálával végződött a rablás. Az egyik elkövető öngyilkos lett, a másik börtönben. Az áldozatok hozzátartozói küszködnek.

Kovalcsik Katalin

A móri bankrablás áldozatainak hozzátartozóit egy életre megviselte a tragédia, nyomai kísértenek. Bakács Attiláné  férjével és 11 hónapos Erik  unokájával a kocsiban maradt, amíg a lánya és a veje bement az Erste bankba, hogy kölcsönt vegyenek fel. A fiatalok meghaltak a rablótámadásban, a kifiúnak az volt a szerencséje, hogy szülei nem vitték be magukkal. A család két fiúgyermeke közül az idősebb szakmát tanult, hamarosan érettségizik, a kicsi negyedikes. Nevelésük, taníttatásuk a közben egyedül maradt nagymama   gondja, aki járadékot kér a banktól. Ügyvédje,  Lichy József  a büntetőügyben Weiszdorn Róbert védője volt, de a két ügynek nincs köze egymáshoz.

Móron 2002. május 9-én déli fél egykor rablótámadás áldozata lett több ügyfél és banki alkalmazott. Az áldozatok közt volt egy házaspár, a 32 éves Szűcs Zoltán és 29 éves felesége, Gyöngyi, akinek szülei a bank előtt ültek az autóban a házaspár  11 hónapos kisfiával.
 Az öngyilkosságot elkövetett Nagy László naplójában leírta, hogy a gyermeket is megölte volna, ha beviszik a szülők a bankba.  Lichy József ügyvéd az árván maradt  két fiú érdekében segít Bakács Attilánénak,  a fiúk nevelőjének, a nagymamának.
-  A család kapott  már néhány millió forintot a szülők halála után - mondta el lapunknak az ügyvéd.  - Az   úgynevezett nem vagyoni kár miatt jutott a család az összeghez. A gyermekeknek azonban vannak nevelési költségeik, amelyek előteremtése a szülők halálával a nagyszülőkre hárult. A kártérítésnek létezik egy formája, amelyet járadék formájában kaphat meg a károsult.


A nagyobb fiú, Zoltán Győrben tanul, már  szakmája is van, de szeretne a rendőrtiszti főiskolára menni. A kisebb fiú, Erik negyedikes általános iskolás.
- A gyerekeink halála után öt évre  bezárkóztunk, az egész családot tönkre tette a gyilkosság - Gyöngyi, a nagymama kardiológustól érkezett haza, amikor tegnap meglátogattuk.  - A férjem a rablás utáni ötödik évben halt meg, én is összeszedtem midenféle betegséget. Az a szerencse, hogy a két fiú ügyes, de mindkettő rendőr akar lenni, még a  pici is. Az életünk nem könnyű, ezért is próbál nekünk segíteni az ügyvéd. A családi ház ablakait ki kellene cserélni, fát szedtünk az erdőn, azt is el kell hozatni, és sokba kerül.     
- Nagyon sajnálom a gyermekeket, akik szüleik nélkül nőnek fel - mondta az ügyvéd.  -  Levélben kerestem meg a bankot az életjáradék   igényével, de még nem kaptunk választ. Bár egyik pénzintézet sem tehet arról, ha rablótámadás éri, de az emberéletek védelmében vannak biztonsági berendezések, amelyek ebben a bankban hiányoztak. Nem működött a kamera, a belső riasztó, ami vísit, és az sem, amely a rendőrséget két és fél percen belül riaszthatta volna. Ez a tény viszont már a bank felelőssége. A bankhoz küldött levélben gyermekenként és havonta 90-90 ezer forintot kérek a családnak, természetesen visszamenőleg is.

A bankrablás tárgyalásának második szakaszában,  amikor kiderült, hogy  sem  Kaiser, sem  Hajdú  nem érintett a rablásban, Lichy József a másodrendű vádlott,  Weiszdorn Róbert  védőjeként szerepelt.
- Valóban furcsa kettősség - mondta az ügyvéd -, de más volt a bűntető ügy és más a  kártérítési. Mielőtt elvállaltam  ez utóbbit, megkérdeztem Róbertet, örült, hogy próbálok segíteni a családnak.

A móri bankrablással kapcsolatos cikkek dossziéja itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!