Hírek

2011.04.14. 12:00

Szijjártó: a nemzeti hitvallás kerülhet a falakra az együttműködési nyilatkozat helyett

Az új alkotmányban szerepeltetendő Nemzeti hitvallás válthatja az államigazgatási szervek, hivatalok, közintézmények falán a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot - erősítette meg a miniszterelnök szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

MTI

Amikor az együttműködési nyilatkozat kifüggesztéséről volt szó, már akkor is világossá tettük, hogy ha új alaptörvényt fogad el a parlament, akkor annak preambuluma, jelen esetben az annak szerepét betöltő Nemzeti hitvallás kerülhet később kifüggesztésre - emlékeztetett Szijjártó Péter.
Hozzátette: ez a kérdés az új alaptörvény - jövő hétfőre tervezett - országgyűlési elfogadása után lesz aktuális.
Orbán Viktor kormányfő még tavaly július 7-én, sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az idei év tavaszára lesz új alkotmánya Magyarországnak és ha megszületik annak preambuluma, a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat okafogyottá válik. Azt mondta, hogy semminek sem örülne jobban, mintha kifüggeszthették volna a mai magyar hatályos alkotmány preambulumát - "ha lenne, csak nincs". Hangsúlyozta azonban, "lesz ilyen preambulum, tavaszra lesz, lesz alkotmány, annak lesz preambuluma, az össze fogja foglalni azokat az értékeket, amelyek összekötnek bennünket, amelyek világossá teszik az államigazgatásban dolgozók számára, hogy milyen értékek mentén kell érintkezniük a választópolgárokkal, hogy kell ellátni a munkájukat". Amint ez megszületik, a mostani nyilatkozat okafogyottá válik - mutatott rá július 7-én a miniszterelnök.
Az Index hírportál szerda este meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írt arról, hogy az új alkotmány elfogadása után a nyilatkozat helyett a preambulum vagy annak egy rövidített változata kerülhet az államigazgatási szervek, hivatalok, közintézmények falára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!