Hírek

2011.03.10. 15:58

A Liga Szakszervezetek kifogást emeltek az alkotmánytervezettel szemben

FMH - A Liga Szakszervezetek értetlenséggel fogadta Magyarország új alkotmányának nyilvánosságra hozott tervezetét, miután az egyrészt műfaját tekintve nem illeszkedik a magyar joganyagba, másrészt az alkotmányozás állampolgári véleményezésének folyamata épp csak elkezdődött.

MTI

A Liga Szakszervezetek - az MTI-nek küldött csütörtöki közlemény szerint - amellett, hogy üdvözli a munka mint az egyén és társadalom boldogulásának kiemelt eszközeként való megemlítését, hiányolja a szöveg többi részéből a konkrétumokat. Így nem szerepel a leendő alkotmány szövegében a munkához való jog, a munka világa érdek-képviseleti szerveinek országos szintű érdekegyeztetési folyamata, sem pedig az ezen keresztül gyakorolt közfunkció fontossága.
A jelenlegi anyag azért is esetleges, mert míg egyes, a munka világába tartozó egyéni és kollektív jogokat megemlít, addig más, hasonlóan lényeges jogokról említést sem tesz - írták közleményben.
A Liga Szakszervezetek javasolja a kormánynak, hogy az alkotmány tervezetét terjessze a szociális partnerek elé, elkerülve ezzel azt a méltatlan helyzetet, hogy az elmúlt hónapokban elfogadott törvények szövegéhez hasonlóan az új alkotmányban is folyamatosan javítani kelljen a következetlenségeket és jogszerűtlenségeket annak ünnepélyes elfogadása után - közölték.

Cikkek az alkotmányozásról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!