Hírek

2011.02.11. 17:38

MSZP: a Fidesz és a KDNP alkotmánykoncepciója alapján megsemmisíthető lenne az abortusztörvény

Lendvai Ildikó szerint akkor, ha a Fidesz és a KDNP által benyújtott alkotmánykoncepció érvényesül, bárki joggal kezdeményezheti majd az Alkotmánybíróságnál a jelenlegi abortusztörvény megsemmisítését.

MTI

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának szocialista tagja az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a Fidesz és a KDNP "huzakodása" a készülő alkotmány körül "nem úgy zárult, hogy az az állampolgárokat megnyugtathatná".
Lendvai Ildikó azt közölte, hiába kötnek bármilyen háttéralkut, "hiába esküszik meg a KDNP", hogy nem akarja majd az abortusztörvényt szigorítani, ha a Fidesz és a KDNP által benyújtott alkotmánykoncepció érvényesül, akkor bárki joggal kezdeményezheti majd az Alkotmánybíróságnál a jelenlegi abortusztörvény megsemmisítését, "nem is kell ezzel a KDNP-nek fáradnia".
Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz és a KDNP közös alkotmány-előkészítő bizottságának határozati javaslata szerint az emberi élet a fogantatással kezdődik, így attól kezdve sérthetetlen. A szövegből idézve azt írta: "Minden ember életét fogantatásától kezdve védelem illeti meg. Az emberi élet sérthetetlen."  Ezzel szemben a jelenlegi alkotmány ezt a jogot a születéstől kezdve rögzítette. ("Minden embernek veleszületett joga van az élethez.")
Az MSZP politikusa leszögezte, hogy ha az javaslatot elfogadják, akkor az Alkotmánybíróság sem tehet majd mást, mint kimutatja az abortusztörvény alkotmányellenességét az új alkotmányhoz képest. Lendvai Ildikó hozzátette, hogy hasonló hivatkozással bárki felvetheti az "esemény" utáni tabletták betiltását.
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pénteken, miután az államfővel egyeztetett a Parlamentben, újságíróknak azt mondta, hogy a Fidesz és a KDNP közösen készíti el az új alkotmánytervezet normaszövegét, és ez kerül majd a parlament elé. 
 Hozzátette: a KDNP számára fontos azoknak az értékeknek a megjelenítése az alkotmány szövegében, amelyek az alkotmány-előkészítő eseti bizottság koncepciójában is szerepeltek. Ezek között van az élet feltétlen tisztelete és védelme, valamint a házasság és a család védelme. Mint mondta, arra, hogy ezek az értékek megjelennek az új alkotmányban, a siófoki frakcióülésen garanciát kaptak a Fidesz részéről.
Harrach Péter közölte: pártja tudomásul veszi, hogy az élet feltétlen tiszteletéből és védelméből nem következik az abortusztörvény módosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!