Hírek

2011.01.14. 05:52

Faluriport - Szabadbattyán, a kikerülhetetlen falu

Szabadbattyán - A városi cím ne csak álca legyen! - Mátrai Csaba polgármester véleménye határozott. Inkább maradjon az erős nagyközség, tartalommal töltve. Nem állnak be a sorba...

V. Varga József

A település földrajzi fekvésére lehetett építeni a múltban és lehet építeni ma is - foglalta össze mondandóját beszélgetésünk elején Borsó Pál expolgármester. 
A terület már az őskorban is lakott volt, a számos régészeti lelőhelyről egyebek között bronzkori, germán, avar és honfoglalás kori sírok, településmaradványok kerültek elő. A helységet először az 1279-ből való oklevél említi Batthyán néven; az itt található sárvízi átkelő miatt a település fontos közlekedési csomópont volt, és vámszedőhelyként működött. Kővágó Örsi György 1398-ban házasság révén megszerezte Battyánt és környékét. Fia, Albert felvette a Battyáni nevet, s tőle származott a későbbi Vas megyei híres hercegi és grófi család, a Batthyányak.
- A falu kikerülhetetlen volt, és ma is az! Az összkomfortos nagyközség Székesfehérvár vonzáskörzetéből adódóan a dinamikusan fejlődő térségek sorába - tartozik  folytatta Szabadbattyán díszpolgára. Itt halad át a 7-es főút, és közvetlen leágazással érinti az M7-es autópálya, ami Budapest és a Balaton gyors elérését teszi lehetővé. Rendezett közúthálózattal bírnak, szép és élhető a környezet.
A település határában található Pannónia eddig ismert legnagyobb késő római kori villája. A 110-szer 120 méter alapterületű épület az egykori SopianeBrigetio, illetve a SopianeAquincum út mentén fekszik. A Seuso-villa feltárási munkái ma is tartanak. A gótikus torony a 13. században hídvám céljára épült, a 16. században a törökök  várrá alakították. A Kula törökül őrtornyot jelent. A 18. századtól magtárnak használták, a műemléki felügyelőség 1974-ben állította helyre, napjainkban múzeumi kiállítóhely. A római kori ásatások, a török időkről mesélő Kula-torony és a Batthyány-örökségnek számító Cifrakert hármasa idegenforgalmi fellendülést hozhat Szabadbattyánnak.
Alakul a barátság. A nyugat-törökországi Kavaklival hamarosan testvértelepülési kapcsolatra lépnek.

Csókási Lajos alpolgármester, a gazdakör elnöke a mezőgazdaságról, a vállalkozásokról szólt. A gazdakör Aba, Kőszárhegy, Sárszentmihály, Szabadbattyán, Tác és Úrhida mintegy ötven gazdálkodóját fogja össze, akik főleg növénytermesztéssel és kisebb arányban állattenyésztéssel foglalkoznak. Legalább kétszáz (általában kisebb) vállalkozás működik náluk, a teljesség igénye nélkül néhány jelentősebbet fel is sorolt a helyi képviselő: mechanikai, műanyag-feldolgozó és közraktározási céget, agrártársaságot, pékséget és vágóhidat.  
A sportegyesület futball és asztalitenisz szakosztályánál az utóbbi tíz év kemény, eltökélt, céltudatos munkája úgy tűnik, beérik - mondta Nagy József labdarúgóedző, az egyesület titkára. Az utánpótlás nevelését társaival együtt nemes, felelősségteljes feladatnak ítélik.
Battyán festőművészeit - Bajkai Braun Gézát és Polyák Istvánt - nem csak szűkebb pátriájukban ismerik. A helyi alkotókör, a falu szülöttje, Pallay József nevét viseli. Németh János fegyverkovács munkásságáról tévéfilm is készült. A tizenhetedik évadjába lépett, egyedülállónak mondható iskolagaléria Dabóczy László ÁMK-igazgató szívügye. Az iskolai rockzenekart Fábián Ferenc tanár és Schieder Pál, a falutévé munkatársa vezeti.
A polgárőrség 2008-ban újjáalakult, kéttucat aktív tagja bármikor hadra fogható, a település mindennapjaiba teljes értékűen bekapcsolódnak. Mátrai Csaba polgármester is polgárőr, együtt járőrözik a megbízható, lelkes csapattal.

A községháza ajtaján kint van a polgármester telefonszáma, privát szféráját is megosztja a közösséggel. Aki mobiltelefonján keresi, biztosan okkal teszi. Mindenkit visszahív, amint teheti, szolgálatata 24 órás.

 

OLDALTÖRÉS: Iparterület és lakóövezet

 

 

 

 

Iparterület és lakóövezet

 
Kevesebb a bevétel, de a rendszerben van lehetőség, mégpedig az összefogás - állította a polgármester.
Természetesen pályázatokkal, forrásvadászattal.
Két nézet ütközik: nomádságunk és ezeréves keresztény mivoltunk - fogalmazta meg Mátrai Csaba polgármester. Génjeinkben hordozzuk az ősiséget, mely jól reagál a változásokra, belső tartást ad, átsegít a nehézségeken, dinamikus fejlődésre késztet  a nomád a jég hátán is megél. Kereszténységünk gondolkodásunkban érhető tetten, biztos alapokra szeretünk építkezni, mindenkor tesszük a dolgunkat, a rászorulónak támaszt, segítséget nyújtunk  lelkünk van. Összevetéskor jól megférnek egymás mellett nomád gyökereink és keresztény emberségünk. A mostani kemény világban mindkettőből meríteni kell  azt, ami összetart.
- A kulcsszó az összefogás! - húzta alá. Adott helyzetben az embereknek legyen hova fordulniuk, érezzék: figyel rájuk a testület, a hivatal. Sőt, a szomszédok egymásra, ember az emberre. Ha szükséges, segítsünk a konfliktuskezelésben, adjunk tanácsot az életvitel-vezetésben, keressük a munkához juttatás lehetőségét! Bárkinek megakadhat a normál életmenete, a szokatlan élethelyzet nehezen feldolgozható. S ha a kör bezárul, ha már nincs más út és mód, akkor közpénzből kell anyagi segítséget nyújtani. Mindenkor legyen esély!
A közösségek találják meg az értékeket! Teret adnak a civil szervezeteknek; a rendezvények összehoznak mindenkit. Akkor élhető egy település, ha találkozunk és beszélgetünk, ha nem vagyunk idegenek egymás számára - vélekedett a polgármester. Ha jól működő hivatali rendszer és intézményrendszer szolgálja a lakosságot. Ha hagyományokra épülő, jó irányba szervezett a rend, nyitott a gondolkodás és magától értetendő az önszerveződés. 
A költségvetés egyensúlya és biztonsága: megfontoltan és takarékosan. Ha szükséges, hitelt csak fejlesztésre, ami visszatérül - címszavakban a követendő s járható út.  
A nagyközség északkeleti és délnyugati kapujában két jelentős zöldmezős beruházás jutott el az előkészítő fázisba - hangsúlyozta végül Mátrai Csaba. Az Emmarózával szemben az ipari és kereskedelmi terület, az M7-es és a 7-es főút között pedig a lakóövezet. Megújuló és visszanyerhető energia - ez a jövő útja. Kiépítését a közintézményekben tervezik, árajánlatokat kértek, tárgyalnak.

 

OLDALTÖRÉS: Vigyázzuk hagyományainkat!

 

 

 

 

 

Vigyázzuk hagyományainkat!

Ha nem vigyázunk, valami óhatatlanul elveszik: kultúránk és magyarságunk. Honnan jöttünk és hová tartunk?
A Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjében nagydíjat érdemelt a Pengetős citerazenekar, az ifjúságiak között pedig kiemelt nívódíjat a Hajnalfa. A művelődési ház berkein belül hagyományokat, értékeket őriznek ők is, mint a néptánc együttes, a nyugdíjas népdalkör, a kézműves műhely és a főzőklub. A Szabadbattyánért Egyesület népszerű, kétszer ötnapos nyári tábora például megismerteti a gyerekeket, a fiatalokat (mintegy százan a 6-tól 17 évesekig) a régi idők kézművességével, a lovas élettel, a rovásírással, a magyar történelemmel és kultúrával - mondta el Lődi Ildikó, az egyesület elnöke és férje, Mohácsi András, a Szittya lovas egyesület alapító tagja. Két éve a csíkváriaktól jött az ötlet, hogy legyen lehetőség az amatőr néptáncosok számára is minősítőn való megmérettetésre. A Sárrét néptáncegyüttes mindkét évben kiemelt arany fokozatot kapott. Ildikó, András és társaik két alkalommal már a székesfehérvári nemzetközi néptáncfesztiválon, a Királyi napokon is felléptek.   

 

OLDALTÖRÉS: Cifrakerti álmok

 

 

 

 

Cifrakerti álmok

Többen pázsitos egyenparkra gondolnak - helytelenül. Túl mesterkélt lenne. A természet a maga változatosságával mutatja legszebb arcát - hangsúlyozta Mészáros Emil, a Jövőnk a Falu Alapítvány elnöke, a település díszpolgára. A nyugdíjas agrármérnök ezer szállal, érzéssel és tenni akarással kötődik otthonához. A falu egyik nevezetessége a Nádor és a Malomcsatorna között elterülő 7,2 hektáros Cifrakert. Az ősplatános 48 (legalább 200-250 éves) védett egyedet, a fiatalabb fákkal együtt mintegy 70 platánt számlál, és egyéb botanikai ritkaságot is felvonultat. A természetvédelmi terület rehabilitációja önkormányzati és alapítványi összefogással éppen tíz éve kezdődött. Gyalogút és fahíd készült, felállították a Beszédes-követ (szintezési alappont), majd erdészeti felújítás folyt, és rendbe tették az 1,2 hektáros tavat, melynek lankás szigetére szintén fahíd vezet. Dédelgetett álmuk  a kert teljes felújítása  a jelenleg futó pályázat támogatásával hamarosan megvalósulhat.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 Leltárban

 Leltárban

 Leltárban

- Lélekszám: 4600 fő.
 
- A nagyközség településrészei: Csíkvár, Falubattyán, Felső- somlyó, Emmaróza.
 
- A képviselő-testület tagjai: Mátrai Csaba (polgármester), Csókási Lajos (alpolgármester), Fodor Edit, Kiss Zoltánné, Németh Lajos, Simonné Flórián Judit, Szalai Erika. Jegyző: Némethné Jenei Éva.
 
- Általános Művelődési Központ: Gróf Batthyány Lajos Általános Iskola (300 fő), Cifrakert Óvoda (150), Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár. Kun László Középiskola és Szakiskola szabadbattyáni tagintézménye.
 
- Mayer László h. esperes, katolikus plébános. Pintérné Koczó Zsófia református lelkésznő.
 
- Civil szervezetek: Jövőnk a Falu Alapítvány, Szabadbattyánért Egyesület, Pallay Alkotókör, Móricz Zsigmond Nyugdíjasklub, gazdakör, polgárőrség, sportegyesület.

Helyi értéktár

- Seuso-villa, Kula-torony, Cifrakert.
 
- Katolikus és református templom, temetői kápolna, Szent Vendel-kápolna, Nepomuki Szent János-szobor, kőkeresztek.
 
- Széchenyi István és Batthyány Lajos mellszobra. Turul-szobor, háborús emlékművek. 1956-os emlékmű.
 
- Hírességek: Batthyány Imre, Batthyány Emma Róza, Blau Arnold, Pallay József, Harmati István.
 
-  Várjáték, falunapok, szüreti felvonulás.
 
- Díszpolgárok: Szőke János és Pallay József (posztumusz), Mészáros Emil, Borsó Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!