Hírek

2010.09.17. 08:29

Újra ellenőrzik a törvényességet - Balogh Ibolyát, a Fejér megyei közigazgatási hivatal vezetőjét kérdeztük

Székesfehérvár - Két hete működik a megyei közigazgatási hivatal, élén az új vezetővel, Balogh Ibolyával. Az első hetekről és a majdani kormányhivatalról kérdeztük őt.

Tribolt Lajos

– Hogyan sikerült a szervezeti váltás, régiós hivatalból újra megyeivé válni?

– Különösebb gond nélkül ment a dolog, bár a másik két közigazgatási hivatallal még nem írtuk alá a megállapodást, de erre hamarosan sor kerülhet. Lesz olyan terület, ahol egyelőre regionális marad az ügyintézés, ilyen például az építésfelügyelet.

– Évek óta nem ellenőrizte senki az önkormányzatok törvényességét. Most a hivatal ismét rendelkezik ezzel a joggal. Sikerül majd rendet tenni?
– Jogszabály írja elő az önkormányzatoknak, hogy hány napon belül kell beküldeni a jegyzőkönyvet, és mi mindegyiket átnézzük. A törvényességi főosztály dolgozói örülnek, hogy ismét valódi feladatuk van. Akad önkormányzat, amely kéri, hogy visszamenőleg is nézzük át a döntéseiket, természetesen megtesszük. Vannak, akik előre hozzánk fordulnak, nekik segítséget adunk. Sajnos olyan jogszabályi dzsumbuj van, hogy nem mindig tudnak eligazodni az önkormányzatok. Azt elmondhatom, hogy jó szakmai háttér van a Fejér megyei közigazgatási hivatalban, ezért nyugodtan fordulhatnak hozzánk segítségért.

– Személyi változások történtek?
– Nem. Illetve most lesz egy, hiszen egyik kollégánk nyugdíjba megy.

– Bejelentették, hogy január 1-jétől létrejönnek a kormányhivatalok, amelyek a közigazgatási hivatalokra épülnek...
– A kormányhatározat 15 hivatalt sorol fel, amelyek betagozódnak majd. A hivatal élére kormánymegbízott kerül. A szervezetek integrációjának az a célja, hogy megvalósítható legyen az egyablakos ügyfélszolgálat. Szeretnénk, ha egyszerűbb lenne az ügyintézés, ha nem az ügyfél, hanem az iratok vándorolnának. Már keresik az épületet az ügyfélszolgálatnak.

– Az integráció a hivatalok egyes részeinek összevonását is lehetővé teszi.
– Miniszterek kapták meg a feladatot a részletek kidolgozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!