Hírek

2010.09.10. 15:39

Tarlós: Budapestnek irányt kell váltania!

Tarlós István szerint nem folytatódhat Budapesten az, ami az elmúlt években zajlott, irányt kell váltani. Rendre és olyan vezetésre van szükség, amely vállalja a politikai felelősséget - mondta a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a vezető kormánypárt pénteki kampánynyitóján, és leszögezte: a Fidesz hisz a sikerben, van programja.

MTI

Kijelentette: Budapestnek nem világvárossá, hanem a régió versenyképes központjává kell válnia; a fővárosnak rendre és reményre van szüksége, a káosz nem sokszínűség, az anarchia nem liberalizmus, a szervezetlenség nem szabadság, hanem annak hamis illúziója.
Hozzátetette: a fővárosban látványosan vissza kell szorítani a csalásokat, a korrupciót, működési-pénzügyi stabilitást kell biztosítani, meg kell teremteni a fenntartható közlekedési és az átlátható intézményi rendszert.
Tarlós István úgy vélekedett, hogy ezek mellett Budapesten új energiastratégiára, a zöld területek eredményes védelmére, elérhető, emberközpontú egészségügyre, az oktatásban egységes követelményrendszerre, pedagógus-életpályamodellre, illetve a cigánykérdés értelmes és életszerű kezelésére, biztonságra, társadalmi összefogásra és tényleges együttműködésre van szükség.
Kitért a hajléktalan-kérdésre is, mint mondta, egyesek hirtelen szociálisan érzékenyek lettek, holott a hajléktalan-problémát húsz éve nem képesek megoldani. Szerinte a hajléktalanoknak biztonságot és munkalehetőséget kell adni az eddigi juttatások mellé, de akik a gondoskodás mellett sem hajlandóak dolgozni, azokkal szemben fel kell lépni, akár hatósági eszközökkel is. A konszolidált tömeg számára biztosítani kell a város funkcionális pontjainak használhatóságát - tette hozzá.
Ami Budapesten az elmúlt években zajlott az tarthatatlan, irányt kell váltani - fogalmazott Tarlós István.
A főpolgármester-jelölt felidézte, hogy az MSZP-SZDSZ városvezetés a fővárosi cégek igazgatótanácsaiban összességben egyetlen helyet sem engedett át az ellenzéknek, s a kontrollszerepre hivatott felügyelőbizottságokban törpe minoritásba kényszerítették az ellenzéket. Négy év alatt az ellenzék egyetlen költségvetési javaslatát nem fogadták el, és egyetlen esetben nem egyeztették még a közgyűlés időpontját sem - sorolta.
Tarlós István szerint a Podmaniczky-terv látványos kudarcot vallott, nemcsak a forráshiány, hanem az előkészítés szakszerűtlensége miatt is.
A Fidesz-KDNP jelöltje kiemelte: a közterületek, zöldterületek siralmas állapotban vannak, iskolabezárások sora történt, a szakképzést csaknem ellehetetlenítve ezáltal. Kórházleépítések tömegével állunk szemben - mondta több konkrét példát említve.
Kitért arra, hogy Budapest pénzügyi-gazdasági állapotát most nagyon nehéz pontosan felmérni. A közvetlen adósságállomány már 200 milliárd forint felett jár, a BKV belső- és külső adósságállománya megközelíti a 400 milliárdot, a négyes metró egyes szakaszának forráshiánya pedig  100 milliárd körül mozog. Ehhez hozzá kell venni a ma még ismeretlen kötelezettségvállalásokat, későbbre ütemezett számlakifizetéseket, s az olyan pereket, amelyek kimenetele kétséges és súlyos kötelezettséget róhat a fővárosra.
Ugyanakkor Budapesten a legnagyobb bajt talán nem is az egyes konkrét hibák, vagy azok egyszerű összegződése okozza, hanem a rendszerelvű gondolkodás teljes hiánya - mutatott rá.
A fővárosi koalíció csak formálisan bomlott fel, az MSZP kilépése teljesen virtuális volt, csak politikai haszonszerzés céljából történhetett. Minden lényeges kérdésben az MSZP és az SZDSZ azóta is együtt szavazott. A közbeszerzések, szerződések rendszere csaknem átláthatatlan - jegyezte meg, hozzátéve: az erőltetett privatizáció következtében sok stratégiai jelentőségű vagyonelem szinte reménytelenül kikerült a főváros tulajdonából. Megígérte, hogy ezeket a szerződéseket szigorúan felül fogják vizsgálni.
Kitért arra, hogy a fővárosban épp a köz biztonsága a legnagyobb hiánycikk, a rendezetlenség normává vált. 
Hozzátette: hisznek a sikerben, változtatni akarnak. Meg fogjuk és meg akarjuk javítani, azt a különlegesen jó adottságú, de lerobbant motort, aminek Budapest a neve. Hajrá magyarok, hajrá vidék, hajrá Budapest! - zárta felszólalását Tarlós István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!