Hírek

2010.08.26. 06:28

Szarka Berényben

Lovasberény - Szeptember végéig látható, igen érdekes tematikus tárlatnak ad otthont jelenleg a berényi községi könyvtár - a falu neves szülötte, Szigeti Szarka József életútjáról.

Kocsis Noémi

A hatvanas évek végén írta a Menj csak tovább utadon (zeneszerző Babos Károly) című szövegét, amelyhez egy kis történet fűződik. A szövegíró egyik este kisebb társasággal abba a kávéházba tért be, ahol Kozák Gábor József zenekara muzsikált. A prímás szünetben odaült az asztalához, és kérdezte, melyik nótáját szeretné hallani. Menj csak tovább utadon - felelte Szigeti. - Megyek - válaszolta huncut mosollyal a prímás, majd rázendített az említett nótára.

Ahol te vagy szép az élet, Megérett a repce, Te hoztad a boldogságot, Úgy még sosem volt - a régi nóták kedvelőinek biztosan ismerősen csengő címek. A berényi könyvtár által létrehozott tárlat szépen illusztrálja a szerzői életutat, kottákkal, dokumentumokkal. Utóbbiakról azt mondja a hagyatékot gondozó Mikula Mihályné Ilona, Szarka lánya, nehezen kerültek elő a sok dobozból, széles körű feldolgozásuk még hátravan. Igen sok verset hagyott hátra, melyeket mindezidáig nem adtak ki.

- Igen élő emlékeim vannak édesapámról - mondja a ma Dunapatajon élő asszony. Nevezetes apja 1977. december 5-én halt meg Budapesten. Lánya, Ilona emlékeiben rengeteg részlet él róla és ma is dúdolható nótáiról.

A népies dal (nóta, magyar nóta) a társadalom polgári rétegeiben létrehozott, a népdal szerepét betöltő dalréteg. Fő jellegzetessége a népdalokkal, főleg régi stílusúakkal szemben, hogy európai klasszikus zenei normák szerint harmonizálható. Ezért nemcsak megtűri,de egyenesen kívánja a harmonizáló cigányzenekari kíséretet.Szakértői becslés szerint, a két világháború között
legalább 20 ezer nótát írtak. Ma a legtöbbnek – főképp a sokat idézetteknek – ismert a szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!