Hírek

2010.08.24. 12:55

Etikai-kódex - több párt is hiteltelennek tartja a kezdeményezést

"Olyan, mintha a farkas vegetáriánus étrendre szólítaná fel az erdő lakóit" - a Jobbik hiteltelen, olcsó kampányfogásnak tartja Szanyi Tibor kezdeményezését egy pártok közötti választási etikai kódex bevezetéséről. A KDNP szerint sajátos bája van annak, amikor az MSZP etikai kódexet kezdeményez.

MTI

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója kedden az MTI megkeresésére reagálva elmondta, hogy nagy meglepetéssel fogadták a szocialisták felvetését, amely "kicsit olyan, mintha a farkas vegetáriánus étrendre szólítaná fel az erdő lakóit".
A Jobbik pótcselekvésként, illetve figyelemelterelésként értékeli az etikai kódex ötletének felvetését, ugyanis azt a "legkevésbé hiteles politikai szereplő kezdeményezi" - fűzte hozzá.
A politikus kiemelte: az MSZP nevéhez sok visszaélés és az ellenjelöltek befeketítése köthető az elmúlt évek választásai alapján, "Szanyi Tibor nevét pedig nehezen lehet a választások tisztaságával egy lapon említeni".
Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke tizenhárom pontos etikai kódexet javasolt a pártoknak az önkormányzati választásra, a dokumentumot csütörtökön íratnák alá a többi politikai erővel.
A szocialisták keddi sajtótájékoztatóján kiosztott háttéranyag szerint a kódex garantálná az október 3-i választás tisztaságát, szabályosságát, biztosítaná a résztvevő pártok, szervezetek, jelöltek etikus magatartását, egyben kizárná a tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint sajátos bája van annak, amikor az MSZP etikai kódexet kezdeményez - reagált Harrach Péter frakcióvezető a szocialisták javaslatára kedden az MTI-nek. Hozzátette: a KDNP mindig igyekezett betartani a játékszabályokat. Azt javasoljuk, az MSZP is tegye ezt - közölte Harrach Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!