Hírek

2010.03.26. 15:37

Panelfelújítás: az önkormányzat nem ad több önerőt

FMH - Közel két és félezer panellakás újul meg Fehérváron az idén, ám a rekonstrukciót már az adott társasháznak kell irányítania. A város befejezettnek tekinti a panelprogramot.

Házi Péter

A 2001 óta zajló panelfelújítási program mostanra megváltozott: korábban az önkormányzat szakirodái végezték a felújítás koordinálását, a műszaki ellenőr kiválasztását. Az idén kezdődő felújítások esetében - melyekre a pályázatot még 2008-ban adták be - már az adott épületnek kell mindent megszerveznie, kiválasztania a kivitelezőt és a műszaki ellenőrt is. Az idén és a jövőre megújuló házak között sok Kelemen Béla és Lövölde úti épület szerepel, sőt, a leromlott külsejű garzonház is megújulhat: nyert a pályázaton.
Mint Kálmán Lilla, a kommunális és környezetvédelmi iroda vezetője elmondta, a 43 nyertes pályázat kétezerötszáz lakásának felújításához szükséges, városi támogatási szerződéseket az elmúlt hetekben kezdték megkötni az épületekkel. Azt, hogy melyik épület pontosan mikor kerül sorra, csak a támogatási szerződések megkötése után látja majd pontosan az önkormányzat, ám az időpont mostantól leginkább a társasházakon múlik,  nem a hivatal sorolja be őket.

A város a felújítás összköltségének egyharmadát állja (ez 721 millió forintot jelent, melyet hitelből fedez az önkormányzat), az állam további egyharmadot ad, így a lakóknak ugyancsak egyharmadnyi önerővel kell rendelkezniük.  A közgyűlés korábbi döntése értelmében egyébként ezzel az önkormányzat lezártnak tekinti a panelprogramot, azaz önerőt már nem ad az újonnan megjelenő pályázatokhoz. Jelenleg amúgy sincs pályázati lehetőség, hiszen a legutóbbi ilyen  2009 december 31-ével lezárult.
A 2001-ben, még a Széchenyi Terv keretében kiírt első pályázatra mindössze öt fehérvári épület jelentkezett, ezt követően 2003-tól kezdett növekedni az érdeklődés, ekkor már 35 társasház kétezerötszáz lakása pályázott. Az igazi nagy bumm 2005 és 2006 volt, e két évben együttesen kétszázhatvan épület tizennyolcezer lakása nyert. 2007-ben nem írtak ki pályázatot, a 2008-as lehetőségre jelentkezők felújítása pedig gyakorlatilag most kezdődik.

Kálmán Lilla arra is felhívta a figyelmet, hogy a termofor gyűjtőkémények felújítására kiírt pályázatra a veszélyes kéményekkel rendelkező házak közül sajnos nem nagyon jelentkeztek eddig, holott a pályázatra április 12-éig lehet jelentkezni. Az önkormányzati támogatás összege a teljes felújítási költség maximum harminc százaléka, lakásonként hatvanezer forint. Az állam pedig legfeljebb a költségek negyven százalékát, maximum nyolcvanezer forintot áll. A pályázatokat az önkormányzati minisztériumhoz 2010. május 31-ig kell benyújtani. Ugyanezek a határidők vonatkoznak a fűtéskorszerűsítést segítő ÖKO-programra is.

Az idén sorra kerülő épületekről ide kattintva látható táblázat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!