Hírek

2010.03.04. 17:31

Az együttélés buktatói - új társasházi törvény

FMH - A társasházakban élők tudják, a fenntartás mellett tetemes költségei vannak az épületek felújításának, megóvásának. Egy rongálás, vagy a gazdaságtalan működés jogi kérdésekhez is vezethet. De ki segíthet?

Miskei Anita

- Székesfehérvár városképe az elmúlt években megváltozott, megújult, színesebbé vált a panelfelújítási programnak köszönhetően. Mindebben majd' 27 ezer lakás vett részt, s összességében 17,3 milliárdot fordítottunk eddig a projektre, melyben 5,3 milliárd forintot maguk a lakók adtak össze - mondta Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere a Társasházi Háztartás szaklap, valamint  a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által a társasházakban élőknek, valamint a közös képviselőknek szervezett konferencián. Hozzáfűzte, a programmal az itt élők rengeteget spórolhatnak, épp úgy, mint a Társasházban él? Önnel is megtörténhet! című kiadvánnyal, melyben az új társasházi törvény alkalmazásának tapasztalatai, gyakorlati példái kerültek bele.

Hiszen mi sem bosszantóbb, mint ha a társasházban élők pénzével nem tud megfelelően elszámolni a pénzügyi bizottság, s emiatt nem futja a felújításra. Bék Ágnes, az egyesület elnöke az új törvény céljaként a társasházban élők informálását jelölte meg. Elmondta, a törvénnyel két intézményrendszert hoztak létre a jogalkotók. Ezek egyike  a törvényességi felügyelet, melyre ott van szükség, ahol nem működik megfelelően a társasház. Kiemelte, az ügyészség csupán az idei évben történt esetekben jár el, s nem foglalkozik a tulajdoni kérdéssel. Nem panaszfórumként működik, csak a törvénysértő állapot megszüntetésére hivatott. A másik a társasházak gazdálkodásának szabályozása.
- Tízmillió forint pénzforgalom feletti vagy 50 albetétesnél magasabb háznál kötelező a számvizsgáló bizottság segítése egy külső könyvvizsgáló vagy regisztrált mérlegképes könyvelő személyében. A külső szakemberre azonban csak évente egy alkalommal, a beszámolók idején van szükség. További változás, hogy a közös képviselőknek mostantól kötelező a közgyűlés időpontjáról szóló értesítőben feltüntetni a megismételt gyűlés idejét is. S az megtartható ugyanazon a napon is, amennyiben a társasház  szervezeti működési szabályzata másként nem rendelkezik. Változás, hogy a meghívóhoz csatolni kell a beszámolók teljes anyagát, ahogyan az is, hogy minden tulajdonost meg kell hívni, akkor is, ha egy háztartásban élnek - mondta Bék Ágnes. Kiemelte, a hátralékosok esetében jelentősége van azon változásnak, mely lehetővé teszi, hogy az ismeretlenként vagy nem kereste címszóval másodszorra is visszajött leveleknél egyszerűen beadható a fizetési meghagyási kérelem júniusig. Addig a meghagyás ingyenes lesz, akkortól ez a kör átkerül a közjegyzőkhöz. Az elnök azt is elmondta, nehezíti a munkát, hogy a közgyűlésen meghozott határozatokat a helyszínen rögzíteni kell írásban, s attól nem lehet eltérni.


Bence Boglárka: - A társasházak költségeinek tetemes részét képezi a gázszolgáltatás díja. Ez csökkenthető, ha a társasház kilép a szabad gázpiacra, él az innovatív megoldásokkal. Például úgy: a fix díj helyett a deviza és az olaj árának változása alapján képzett árat fizeti meg.

Bék Ágnes: - Elismert szakmává válhat a társasház kezelői feladat, amit vállalkozó végezhet. Ez alól csak az kivétel, aki  tulajdonosként csak saját házuk ügyeiben jár el. A vállalkozóknak június 1-jéig be kell jelenteni tevékenységüket az önkormányzatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!