Hírek

2010.02.18. 10:54

Utazás a múltba, a dinók világába

Lepsény - Immár másodszor érkeztek Balatonalmádiból Bősz Imréék, akik ásványkiállítást és a börzét rendezték a Fekete István Általános Iskolában.

Borsos György

Február 16- 17-én, két napon keresztül egy csodálatos utazást tehettek a gyerekek és a betérő érdeklődők a letűnt őskori világba.
Bősz Imre és felesége immár másodszor tartott ismeretterjesztő előadást a lepsényi iskola diákjainak. Sok érdekes tény hangzott el az ősi élőlények életéről, az ásványok, kőzetek kialakulásáról. Ami különösen fontos és élményszámba ment, az, hogy mindezt kézbe lehetett fogni, meg lehetett érinteni.
- Miért volt fontos a tűzkő az ősemberek számára?- hangzott el a kérdés. Persze egyből rávágták az alsósok, hogy tűzet csiholtak vele.
- Gondoltátok volna, hogy ezért a fényes fekete kőért ezer kilométereket vándoroltak az ősemberek?
- Igen, én már láttam ezt a követ, ez az obszidián, és késként használták, amikor végeztek a pattintással.

Ilyen és ehhez és hasonló kérdések röpködtek a levegőben. Félelmetes volt megérinteni egy mamut fogat, vagy egy ősgyík gipszmásolatát. Voltak pillanatok, amikor még a légy zümmögését sem lehetett hallani az ámulattól.
Hogy még érdekfeszítőbb legyen a kiállítás, egy rajzverseny is meghirdettek a kiállítók. A téma az őskor állatai illetve a kőzetek voltak. Sok rajz érkezett be, melyeket az aulában meg lehetett tekinteni. Az első díjat Borsos Botond ősgyíkmadár festménye, életképe kapta. Jutalmul azt választhatott, ami megtetszett neki, de persze a többiek is kaptak ajándékot. A díjnyertes képet elkérték az alkotójától, és kiállítják a többi helyszínen is

A bemutatókat minden szünetben börze követte, ahol lehetett vásárolni.
Bősz Imréék megígérték, hogy idén május 1- én, a lepsényi falunapon újra eljönnek, és az egész falu apraja nagyjának megmutatják kincseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!