Hírek

2009.09.17. 02:29

Indulatok és számháború a baracskai tesületi ülésen

Baracska - Minden tárgyalt témánál elhangzott a takarékoskodás, mint szempont, a testületi ülésen. Az önkormányzat minden területen kénytelen a költségekkel centizgetni.

Zsohár Melinda

Érzelmektől és indulatoktól sem mentes vita zajlott le a tervezett családi napközi kapcsán az önkormányzati épületi bérleményért folyamodó óvónők és a testület között. Czampáné Dávid Aranka és Pavelcsák Lászlóné családi napközit kívánnak működtetni vállalkozásban, amelyhez igénybe vehető az állami normatíva a jelentkezők által befizetett összeg mellett. Az óvónők több hónapja benyújtották kérelmüket az önkormányzathoz, s kérték az orvosi rendelő feletti, jelenleg üres szolgálati lakást használatba. A rezsit természetesen fizetik, szögezték le, ám szerették volna, ha a bérleti díjtól vagy eltekint az önkormányzat, vagy méltányosan állapítja meg azt. Boriszov Zoltán polgármester elmondta, hogy az önkormányzatnak egyetlen ingatlanvagyona az említett lakás, a bérbeadással óvatosak. Úgy látja, a vélhetően legalább havi 30-40 ezer forintos díjat baracskai család kifizetni nem képes, ám ha menet közben derül ki a családi napköziről, hogy vállalkozásként veszteséges, az önkormányzat nem fordíthatja el a fejét. Az óvónők érvei között szerepelt, hogy több kisgyermeket visszautasítottak helyhiány miatt az óvodából, s ők ennek az igénynek kívánnak megfelelni. Terveik szerint hét gyermekkel indulnának, a költségek megtervezését azonban akadályozza, hogy az önkormányzat nem vallott színt a bérbeadásról. A polgármester előzetes elvi nyilatkozatot kért helybéli jelentkezőktől, mert a testület ragaszkodik ahhoz, hogy baracskai gyerekek igénye alapján adja át az önkormányzati lakást. A kérelmező óvónők bírálták a testület hozzáállását, amelyben elhangzott, hátrányukra szól politikai beállítottságuk, és az, hogy nem baracskai születésűek. A testület visszautasította e vádakat, s megszavazták a polgármester előterjesztését.

A gyermekétkezési díjakat 17 százalékkal megemelték a képviselők, az eddigi napi 361 forintról 379 forintra. A korábban elhalasztott emelések miatt volt szükséges e lépés, mondta el Pintérné Bernyó Piroska alpolgármester. A háromgyermekes családokban viszont minden gyermek térítésmentesen étkezik, az önkormányzat fizeti a költségeket. Idén iskolakezdési támogatásra összesen 9 millió forintot fizettek a községi büdzséből.

Erdélyi, partiumi vendégek érkeznek

Erdélyi találkozót szerveznek Baracskán szeptember 19-én este a faluházban - tájékoztatott Kolumbán Otília háziorvos, helyhatósági képviselő. Az esemény fő szervezője a Baracskán második hazát lelt doktornő. Tavaly találkoztak először az Erdélyből és a Partiumból érkezettek, közös vacsorán idézték meg az otthont, s beszéltek az itthoni eredményekről. Szombat este Tamon Erika és Vesztergám Miklós énekesek szolgálnak muzsikával, dallal a bensőséges ünnepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!