Hírek

2009.07.20. 02:29

Új ruha a panelokra

Mór - Sokáig kellett várni a városban a panelházak fűtéskorszerűsítésére és szigetelésére, a 2001-ben indult panelprogramra azonban még most is csak a társasházak egy kisebbik része adott be pályázatot.

Tóth Péter

Afféle cégér került ki a múlt héten a Vértes utca 14. szám alatti ház falára, a Tömblakók Érdekvédelmi Egyesülete pénteken tartotta meg első fogadóóráját a garázshelyiségben. Alapító közgyűlésüket tavaly tartották, azóta már jónéhány lakossági fórumot szerveztek, de ahogy Pál Csaba elnök is mondja, nagyon az elején tartanak még a munkának. Ezentúl megpróbálják tájékoztatni a bérlőket és a tulajdonosokat, milyen jogszabályi változások vonatkoznak rájuk, segítenek intézni a lakhatási támogatásokat, ahol pedig lehet, ott próbálják bevetni a kapcsolataikat a panellakók érdekében. A legnagyobb segítséget mostanában a panelprogrammal kapcsolatban nyújthatják. Tavalytól kezdve az önkormányzatokat már nem kötelezi semmi arra, hogy közvetítsenek a felújításokat meghirdető állam és a lakók között, mostantól a közös képviselőknek kell kezdeményezniük ez ügyben. Az egyesület annyit tehet, hogy segít a megfelelő pályázatíró kiválasztásában, valamint lakossági fórumon tájékoztatja a lakókat a költségekről és a várható megtérülésről. 

Egyfajta referencia minderre a Vértes utca 12., 14., 16. házszámok alatti, dombteteji tömb. A három társasház tavaly szeptemberben adta le a pályázatát, decemberben az Önkormányzati Minisztérium hiánypótlásra kérte fel őket, végül most júniusban érkezett meg a miniszter támogató levele. A kulcsmondat a sorok között rejtőzik: aszerint a költségvetés a 2010-2012. évek forrásai terhére tudja az állami támogatást kifizetni. Pénz tehát csak a választási időszakban vagy a következő kormányzati ciklusban fog érkezni, ha egyáltalán érvényes marad a miniszter jóslata. Tavaly decemberben egyedül a Dózsa György utca 16. szám alatti társasház pályázatát fogadták el, ott már meg is kezdődött a felújtítás, csakúgy, mint a 10. számú háznál.A költségek harmadolódnak: egyharmadot az állam, egyharmadot az önkormányzat, egyharmadot a lakók fizetnek, utóbbiak hitelt vehetnek fel, az első öt év kamatait egészen július 1-jéig 70 százalékban támogatta az állam. Az új, olcsóbb támogatási rendszert október 1-jétől vezeti be a kormány, az ígéretek szerint akkortól is megmarad a kamattámogatott hitel, szeptemberben pedig újra pályázhatnak a lépcsőházak. A Vértes utcai lakótömbökben előzetesen úgy kalkulálnak, hogy nyolc éven keresztül havi 3700 forintot kell majd minden lakónak befizetni a bankba, ettől persze köthettek volna egészen más konstrukciójú szerződést is. A költségek felbecslésekor félmillió forintot számoltak ki egy lakásra, amiből jut a homlokzati hőszigetelésre, a nyílászárócserére és a fűtéskorszerűsítésre is. Ez az alap; nem láthatták azonban előre, hogy menet közben jócskán lemennek az építőiparban az árak, így történhetett meg, hogy csak lakásonként 355 ezer forintban állapodtak meg a kivitelezővel, ha valóban elmennek félmillió forintig, még a radiátorcserére és talán a szellőzőrendszer felújítására is jutott volna pénz. Fűtésre a felújítás után kb. 20-25 százalékkal kevesebbet kell fizetni, öt éven belül meg is kell térülnie a beru-házásnak, másként az állam vissza is kérheti a pénzét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!