Hírek

2009.07.06. 02:29

Halpénzért egy jó lé

Sáregres-Rétimajor - Szombaton a Szent Péter-napi halászbúcsún perkátai halászléfőzőnek sikerült elvinnie a kupát. Matucza Gyula nem először kóstoltatta a jó halászlét.

Kovalcsik Katalin

Szombaton minden a halról, a halakhoz értő emberekről szólt a rétimajori kellemes természeti környzetben. A sétálók a horgásztavak nyugalmával, a tavirózsák tündöklésével, a fenséges lótuszvirágok színpompájával ismerkedhettek, amíg a szakmai találkozó résztvevői aktuális mezőgazdasági kérdésekről, elsősorban a halászati ágazat helyzetéről folytattak eszmecserét. 


Kellemeset a hasznossal: finom főztek kóstolása és szakmai kérdések megvitatása Rétimajorban
Fotó: FMH

A sátrak alatt már reggel kilenc tájban megkezdődött a halászléfőző-verseny, tizenöt bográcsban rotyogtak a levek. A sárbogárdi borbarátok három ponyva alatt főztek, az egyik halászlé a fehérboros Gili Jánosé, a másik, a vörösbort kínáló Bognár József, a harmadik pedig a roséval jeleskedő Arany-Szabó Ferenc bográcsában készült. Több csapat érkezett a közeli Százhalombattáról, egy a szomszédos megyéből, Udvardiból, ők már tavaly is beneveztek a versengésbe.

- Baráti társaság a miénk, segítünk egymásnak, még a passzírozásban is - invitálta a kíváncsiskodókat a sárbogárdi Gili János egy pohárba borra.

A következő sátor alatt kanálnyi kóstolót kaptunk a finom ételből. A perkátai Matucza Gyulával tavaly is találkozhattak a halászbúcsú látogatói, az idén pedig olyan halászlét forralt, amely elnyerte a zsűri első díját. Varga Sándor háromszoros olimpiai bajnok, Oscar-díjas, világbajnok szakács, a fővárosi Takács György szülész-nőgyógyász, nagy halászlészakértő és Straub Dezső színművész kóstolta végig a halételeket, döntött a főzők sorsáról, helyezéséről.

- Egy halászlét nagyon el lehet rontani - mondta Straub Dezső, miközben a horgászverseny egyik versenyzőjeként a parton ülve leste a kapást. A színészt már régi barátság fűzi az Aranyponty Halászati Zrt. vezetőjéhez, Lévai Ferenchez. - Végigkísértem a folyamatot, ahogy szorgalommal, profizmussal, megteremtették Halországot, a turizmus és a halászati tevékenység ötvözetét.

A halászbúcsú étkei közt felfedhezhették a látogatók a különleges busakolbászt, finom, de többen maradnak a sertésből készült füstöltnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!