Hírek

2009.07.29. 02:29

Falusi, de adózott

Vajta - Rucz Jánosné jövőre is szívesen látja majd a törzsvendégeit és az újakat is. A törvény ugyan azt mondja, megszűnik a falusi vendéglátás mentessége, de ő már az idén is adózik.

Kovalcsik Katalin


Őz is található Rucz Jánosné portáján, az állatot egy vadásztársa találta
Fotó: Szabó László

Körlevelet kaptak a napokban a falusi szállásadók, amelyben tudatták velük, hogy az Országgyűlés A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot elfogadta, miszerint 2010. január 1-jétől megszűnnek a falusi vendéglátás mentességi szabályai, aminek következtében az e tevékenységből származó jövedelem az általános szabályok szerint (önálló tevékenységből származó jövedelemként) és teljes mértékben adókötelessé válik. Vonatkozik ez a falusi szállásadókra, a vendégasztal finomságait kínálókra, minden olyan tevékenységre, amely az agroturisztikai szolgáltatásokba sorolható.

- Szerencsésnek mondhatom magam, mert már az idei bevételeim után is adóznom kell, annyi a vendégem - Irénke, Rucz Jánosné szokásos jókedvével vezet körbe bennünket rezidenciáján. Az utca felőli kis házból éppen asztalhoz készülnek a vendégek a fedett, szőlőlugassal befutatott természetközeli ebédlőbe. A menü karfiolos zöldségleves reszelt tésztával, rántott hús, rizibizivel, káposztasalátával, van grízes tészta is, és a hívatlan vendégeknek - nekünk - pillanatok alatt készült néhány palacsinta. A konyhában és a tálalásnál segédkezik Krisztina, Irénke egyik unokája, aki szintén a vendéglátást választotta, akárcsak a család többi tagja.

- A fiam a Balaton mellett fogadja a vendégeket, Krisztinát se lehet lebeszélni. Tizenhat éve dolgozom a falusi turizmusban, néhány éve még lovakat, szamarat is tartottam, de a gyerekeim azt mondták, ma már nem lehet csak térdig érő állat a kerítésen túl. Van kecske, birka - a múltkor az egyik vendég vágott le egyet, főztünk belőle paprikást -, egy őz is sutáskodik, félősködik a ketrecben.

- Vadászni is szoktam - magyarázza Irénke az őz érkeztét. - Az egyik vadásztársam találta az erdőben, idehozta, a vendég gyerekek cumiztatták, ahogy tegnap Fricit, a nemrég idekerült kecskét sétáltatták pórázon az utcán. A holland vendégek is idejönnek hetente egyszer-kétszer bort kóstolni, vacsorázni. Nem mondok le a vendégeimről, tudom, hogy jövőre adózni kell, vége a 800 ezer forintig szóló mentességnek.

Irénke 72 éves, hat évvel ezelőtt még a párjával fogadták a vendégeket, azóta barátnő, családtag a támogatója, a húga is egyesületi tag. A faluban nyolc házban fogadnak vendégeket, zömében nyugdíjasok. Így egészítik ki a nyugdíjat, sütnek, főznek, tiszta ágyneműt adnak a vendégeknek. Talán jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!