Hírek

2009.07.20. 02:29

Borbála grófnő már harmadik könyvén gondolkodik

Lepsény - Ágika, Buzási Lászlóné, nyitott könyvet formázó tortát készített a grófnőnek.Turi István és Mátyás László a negyvenes-ötvenes évekről diskurált Borbála asszonnyal.

Varga József

- Isten hozta, grófnő! - köszöntötte Szigetvári Mádl Ildikó a kedves vendéget.

- Mondtam már neked, hogy Borbála! - feddte meg tettetett szigorral a vizitáló, és átölelte levelezőpartnerét.

Ildikó dédnagymamája - Mádl Antalné született Nemes Szilágyi Julianna - jól ismerte a grófnő édesanyját, gróf Nádasdy Pálnét, a polgári származású Augner Antóniát, és sokat mesélt a családnak a régmúlt világról.

- Amikor elolvastam a grófnő önéletrajzi kötetét, levelet írtam neki. A válasz sem késett... - mesélte Ildikó.

Nádasdy Borbála grófnő - a Zagolni zabad? és A szabadság zaga című sikeres könyvek szerzője - gyermekkora helyszínére, Lepsénybe látogatott szombaton délután. A könyvtárban ismerősökkel találkozott, emlékeket idéztek és fotógráfiákat szemléltek. A délutánon róla készült filmeket is vetített Borsos György könyvtáros, a Polgárdi Idegfeszítők Íjászklub látványos bemutatóval szolgált.

A grófnő 17 évesen - ötvenhatot követően - Ausztriába szökött. Kalandos élete során Bécsben filmszínésznőként ünnepelték, később Párizsban pénztárosnőként és hullamosóként is dolgozott, végül balett pedagógusként ment nyugdíjba. Második férjével - Jean Poyeton építésszel, aki most is elkísérte - negyven esztendeje élnek boldog házasságban. Évek óta a magyar kultúra terjesztésének szenteli életét: francia barátait a néptáncon keresztül varázsolta el, 1992 óta utakat szervez Erdélybe is.

A grófnő tegnap délután író-olvasó találkozón vett részt a művelődési házban: a helybéliek műsora után folytatódott az időutazás, a szerző könyveit dedikálta. A lepsényi víkend este Májer István szőlőhegyi terciáján pinceszerrel fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!